Košarka
0

Clevelandu prvi izbor drafta

Klix.ba
Novi Jordan? Nike makar tako misli...
Novi Jordan? Nike makar tako misli...
Ovogodišnja najlošija momčad NBA lige Cleveland Cavaliersi dobili su na ovogodišnjoj "lutriji" pravo prvog izbora na draftu, a njigov izbor bi vjerovatno trebao biti košarkaški fenomen LeBron James.

Cleveland Cavaliersi su vjerovatno izborili najveću pobjedu u istoriji tima sinoć, kada su pobjedili u NBA draft lutriji i dobili pravo na izbor, kako se očekuje, LeBrona Jamesa, osamnaestogodišnjeg košarkaškog fenomena iz obližnjeg gradića Akrona u Ohiu. Ovaj najatraktivniji mladi košarkaš u Americi, koji će u NBA ući ravno iz srednje škole, je visok 203cm, a dosad su ga uspoređivali sa Kobe Bryantom, Tracy McGradyem, pa i velikanima kao što si Michael Jordan i Magic Johnson. Samo dan prije NBA lutrije ovaj balavac je potpisao ugovor sa Nikeom, koji mu u 7 godina garantuje prihod od čak 90 miliona dolara. $10 miliona je dobio samo za potpisivanje ugovora, unaprijed.

Pravo drugog izbora su dobili Mephis Grizzlies, ali zbog razmjene igrača iz 1997. godine su se obavezali dati svoj pick Detroit Pistonsima, dok će treći birati Denver Nuggetsi. Kandidati za drugi i treći izbor su, prema predviđanjima brojnih analitičara, vjerovatno Carmelo Anthony i Darko Miličić. Oba igrača imaju 18 godina, i predviđa im se sjajna budućnost. Carmelo Anthony (200cm), je odveo svoj tim do naslova sveučilišnih finala, te je također bio i MVP finala.

Darko Miličić (213cm) je inače bio malo poznat domaćoj javnosti, ali u Americi već duže kotira na listi najtalentiranijih mladih igrača na planeti. Naime, po igri podsjeća najviše na Dirka Nowitzkog i Kevina Garnetta, a 18 godina će napuniti tek ovog juna. Dosad je profesionalno igrao za Hemofarm Vršac već 4 godine, te je američkim skautima još vrijedniji zbog dugogodišnjeg iskustva.

Redoslijed izbora:

  1. Cleveland
  2. Detroit (od Memphisa)
  3. Denver
  4. Toronto
  1. Miami
  2. L.A. Clippers
  3. Chicago
  4. Milwaukee (od Atlante)
  5. New York
  6. Washington
  7. Golden State
  8. Seattle
  9. Memphis (od Houstona)
  10. Seattle (od Milwaukeea)
  11. Orlando
  1. Boston
  2. Phoenix
  3. New Orleans
  4. Utah
  5. Boston (od Philadelphije)
  6. Atlanta (od Indiane)
  7. New Jersey
  8. Portland
  9. L.A. Lakers
  10. Detroit
  11. Minnesota
  1. Memphis (od Sacramenta)
  2. San Antonio
  3. Dallas
NBA