Košarka
141

Bukva poželio uspjeh Musi i Avdiću: KK Koš je mali klub koji pravi velike igrače

Piše: D. B.
U KSC Skenderija danas je održana konferencija za medije sarajevskog KK Koš, na kojoj su se obratili mladi i sada već bivši članovi ovog kluba Džanan Musa i Riad Avdić, sjajni mladi košarkaši koji karijere nastavljaju u Cedeviti, odnosno Albi Berlin.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Povod današnje konferencije za medije su transferi mladih košarkaša KK Koš Džanana Muse i Rijada Avdića. Musa je postao član Cedevite, a Avdić će karijeru nastaviti u Albi iz Berlina. Tim povodom se obratio vlasnik KK Koš Sejo Bukva.

"Drago mi je što se napokon medijski prate mladi uspješni košarkaši, jer oni to zaista zaslužuju. Radi se o momcima koji su budući reprezentativci BiH. KK Koš je mali klub, ali pravi velike igrače. To najbolje pokazuju potpisi Džanana Muse za Cedevitu i Rijada Avdića za Albu. Oni su ponikli u KK Koš i proteklih dana su definisali svoje ugovore s novim klubovima", izjavio je Bukva.

Džanan Musa je rođen 1999. godine, visok je 203 cm i igra poziciju od 1 do 3. Rijad Avdić je godinu dana mlađi, visok je 200 cm i igra na pozicijama 2, 3 i 4 po potrebi.

Sejo Bukva i Rijad Avdić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sejo Bukva i Rijad Avdić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Bukva je otkrio detalje dogovora s Cedevitom i Albom.

"Za Musu je dogovoren stipendijski ugovor, a napravljen je i plan ugovora koji se potpisuje sa 18 godina. Taj ugovor će biti potpisan na četri godine. Što se tiče Avdića, on je dugo čekao papire, što je sada riješeno. On u Berlin putuje 25. decembra", rekao je vlasnik KK Koš.

Novinarima se obratio novi igrač Albe Rijad Avdić, sin bivšeg bh. reprezentativca Samira Avdića.

"Potpisao sam ugovor u Berlinu tokom ljeta. Dogovorili smo sve uslove i čekao sam papire. Sada je sve napokon završeno. Nadam se da ću napraviti karijeru kakvu je imao moj otac. Krenuo sam dobrim putem te se nadam da ću iskoristiti te četiri godine u klubu. Cilj je zaigrati za prvi tim u Euroligi", kazao je Avdić.

On nije imao mjesta u kadetskoj reprezentaciji BiH.

"U januaru sam bio na okupljanju, ali nisam ušao u kadetsku reprezentaciju. No, to mi je bio samo motiv za bolji rad", rekao je mladi talentovani košarkaš.

Džanan Musa (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Džanan Musa (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Musa je Cedevitu izabrao ponajviše zbog trenera Jasmina Repeše.

"Po dolasku u Zagreb sam odmah vidio da se radi o veoma ozbiljnom klubu. Cedevita je klub koji tek treba pokazati svoju veličinu. Sve mi se svidjelo i zbog toga sam izabrao Cedevitu. Sad je na meni da radim i da se što prije izborim za mjesto u prvom timu. Također, jedan od glavnih razloga mog dolaska u Cedevitu je trener Jasmin Repeša. On je poznat po tome što daje priliku mladim igračima u prvom timu", izjavio je Musa.

Osim iz Cedevite, imao je ponudu i grčkog Olympiakosa.

"Tačno je da smo imali fantastičnu finansijsku ponudu Olympiakosa, ali je razvoj igrača bio nepoznanica. Osim toga, postojala je jezička barijera, pa nismo željeli rizikovati da se Musa ne snađe. Zbog toga smo se odlučili za Cedevitu, jer će se on osjećati kao kod kuće. Repeša je imao veliki utjecaj na našu odluku, insistirao je da Musa dođe u Cedevitu. U Cedeviti su nas odlično dočekali i stavili se na raspolaganje našem igraču. Cedevita je bolji put za razvoj igrača, dobra je odskočna daska za napredak u karijeri", rekao je Bukva

Sejo Bukva (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sejo Bukva (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Cedevita bi mogla iz KK Koš dovesti još jednog igrača, a to je Sandro Antunović.

"Saradnja između KK Koš i Cedevite je počela razgovorima o Antunoviću. Već smo dogovorili da on 2. januara ode u Cedevitu i u klubu provede sedam dana. Poslije toga ćemo odlučiti šta dalje činiti", otkrio je vlasnik KK Koš.

Avdić i Musa su se obavezali da će nastupati za reprezentaciju BiH.

"Dobra stvar je to što naši igrači, koji odlaze u inozemstvo, potpisuju da će nastupati za reprezentaciju BiH. Isto potpisuju i njihovi roditelji, kao i federacije u koje odlaze. Prinuđeni smo puštati naše igrače u druge, jače lige, ali je bitno to da oni nisu izgubljeni za našu reprezentaciju. Mi nemamo jake lige i jake utakmice, mladi košarkaši bi stagnirali u svom razvoju", završio je Bukva.