NBA doigravanje
0

Boston došao i do 3-0

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Boston Celticsi su poveli s 3-0 protiv Orlando Magica u finalu Istočne konferencije NBA lige, te ih sada još samo jedna pobjeda dijeli od 21. velikog finala u historiji.

U subotu navečer je Boston, nakon dvije tijesne gostujuće pobjede, u svom domu razmontirao Orlando i pobijedio 94-71. Sada apsolutno ništa više ne stoji pozitivno ispred igrača Orlanda, kao niti činjenica da u povijesti nitko u NBA ligi nije okrenuo zaostatak 3-0.

Boston je, pak, na najboljem putu da drugi put, u zadnje tri sezone, igra veliki NBA finale, a kao prije dvije sezone tamo bi im suparnici mogli biti Los Anglese Lakersi koje su tada pobijedili 4-2 u finalnoj seriji. Podsjetimo da Lakersi u svom finalu Zapada protiv Phoenixa vode 2-0.

Treća utakmica finala Istoka gotovo da je bila odlučena nakon uvodnih 12 minuta. Tada je Boston imao ogromnu prednost 27-12, a obranom su ponovno izluđivali igrače s Floride, pogotovo Dwighta Howarda koji je još jednom bio najlošija osoba na parketu. Iako je centar Orlanda trebao biti prevaga, ovom je prilikom utakmicu završio sa sedam poena, uz šut 3-10 i 1-4 s linije slobodnih bacanja, a ugrabio je tek sedam skokova. Ilustracije radi, recimo da je drugi centar Orlanda, Poljak Gortat, na parketu proveo trostruko manje minuta, a uhvatio je šest lopti.

Isto tako, dok je Howard bio u ekipi, Orlando je upisao minus od 29 poena u odnosu na Boston.

Veliko razočarenje su i igre Rasharda Lewisa. U prvoj utakmici finala je ubacio šest, u drugoj pet, a u ovoj subotnjoj četiri poena. Kombinirano je u tri utakmice imao sramotan šut iz igre 6-24. Za tri poena je gađao 1-13!

Jedine, donekle, dvije svjetle tačke Orlanda su opet bili Vince Carter i Jameer Nelson (obojica po 15 poena), ali taj duet nikako nije bio dovoljan da se ozbiljno ugrozi iskusne i motivirane domaće košarkaše.

Kod Bostona su "u štafeti" suparnika lomili prvo Paul Pierce (15 poena i devet skokova), pa su nastavili Rajon Rondo (11 poena i 12 asistencija) i Ray Allen (14 poena, po šest skokova i asistencija), a dokrajčio ih je popularni "Big baby" Glen Davis (17 poena i šest skokova).

Orlandu ostaje tek nada da mogu izbjeći "metlu" u ovom finalu, a za to se moraju potruditi dobiti četvrtu utakmicu u ponedjeljak. S obzirom na sve viđeno bit će to prilično nemoguće. 

NBA finale Istočne konferencije (3. utakmica):

Boston (4) - Orlando (2) 94-71(Allen 14p, 6s, 6a, Rondo 11p, 12a / Carter 15p, 5s) Boston vodi u seriji 3-0

NBA