Košarka
0

Bosonogi dječaci iz meksičkih borovih planina zadivili svijet

Klix.ba
Selo Rio Venado od ovog mjeseca će zauvijek ostati upisano na košarkaškoj karti svijeta zahvaljujući nevjerovatnom uspjehu dječaka iz ovog udaljenog planinskog sela u meksičkoj državi Oaxaca. Oni su bukvalno prešli preko trnja do zvijezda, koje su dotakli u Argentini na međunarodnom turniru košarkaša za dječake, na kojem je učestvovalo 60 ekipa.

Među njima su bili i dječaci iz domorodačkog plemena Triqui, koje ima blizu 400 članova. Negdje u samom srcu sela u borovoj šumi nalazi se pet košarkaških terena koji su obično obavijeni gustom maglom i često umiveni snažnom kišom, koja sa vrha planine na terene donosi velike količine blata, kamenja, polomljenog drveća...

Na tim terenima najmlađi Triquiji danonoćno vježbaju svoj domorodački jezik i igraju košarku bosonogi.

"Kad vam neko nagazi prst, nastavljate igrati", kaže 10-godišnji Melquiades Ramirez kojeg u selu svi odmilja zovu imenom NBA zvijezde Kevina Duranta.

Kad su u prošlosti njihovi očevi i djedovi išli na višemjesečni put kako bi u Kaliforniji brali grožđe i jagodičasto voće, djeca bi ostajala u selu. Vrijeme do povratka starijih članova porodice skraćivali su igrajući košarku, bez patika i često gladni.

"Njihova glad i siromaštvo su njihov potencijal. To je njihov put vani", kaže Sergio Zuñiga, jedan od najviših članova plemena kojeg nazivaju Trenerom.

"Ova djeca su nevidljiva u Meksiku. Odrastaju jedući jednom ili eventualno dva puta dnevno. Pokušavamo ih izvesti iz sjenke u kojoj godinama žive", dodaje Zuñiga, bivši meksički profesionalni košarkaš, koji je osnovao Domorodačku košarkašku akademiju sa svojom suprugom prije tri godine.

Oaxaca je jedna od najsiromašnijih meksičkih saveznih država u koju je sport stigao tek prije nešto više od desetljeća sa američkim misionarima. Košarka, a ne nogomet, postala je centar oko kojeg se sve vrti u selu Rio Venado, koje zvanične institucije Meksika stoljećima zanemaruju.

Međutim, to će se promijeniti u budućnosti, nakon što su Triquiji pokazali svijetu da želju i ljubav za košarkom ne mogu ugasiti neimaština i glad. U šest utakmica, koliko su igrali u argentinskoj Cordobi, bosonogi mališani iz Rio Venada pokazali su mnogo višim, opremljenijim i sitijim vršnjacima da im nema ravnih kada je u pitanju Centralna i Južna Amerika.

"Dječaci iz drugih timova su ih opisali kao 'bosonoge miševe iz Meksika'. Međutim, nedostatak visine oni kompenziraju kroz snagu brzinu i otpornost", kazao je drugi trener Ernesto Merino.

"Za njih je normlano da nemaju patike i da hodaju i igraju bosonogi", dodao je Merino. Njima su u finalu turnira aplaudirali svi, pa i meksički predsjednik Enrique Pena Nieto te ostali košarkaški stručnjaci.

"Pobjede tima Trique Indian iz Oaxacae čine Meksikance ponosnima", kazao je Nieto.

Horacio Muratore, predsjednik FIBA America, koja organizuje turnir, kazao je da su dječaci bili najbolji.

"Ovi dječaci zaslužili su titulu više od svih", naveli su u američkoj FIBA-i. Nakon ovog uspjeha od države Oaxacae dobili su patike, majice, šorceve i 46 dolara mjesečne stipendije.

"Košarka je naša prilika za razvoj u životu", kaže Merino.