Košarka
477

Borbeno i požrtvovano: U sjajnoj utakmici BiH pobijedila Makedoniju 62:54

Piše: Edin Isanović
(Foto: AFP)
U četvrtoj utakmici na Evropskom prevnstvu bh. košarkaška reprezentacija pobijedila je Makedoniju rezultatom 62:54. Na taj način naš državni tim ostao je u igri za plasman u drugi krug, dok Makedonci nakon tri poraza iz četiri utakmice više nemaju šansi za prolaz u narednu rundu.Trijumf koji vraća osmijeh na lica svih ljubitelja čarobne igre pod obručima u BiH.

Kako su i najavili naši su u ovaj okršaj ušli maksimalno koncentrisani i borbeni. Ipak, Makedonci u uvodnim minutama prve četvrtine prave seriju 7:0. To kao da je probudilo izabranike Ace Petrovića koji prvo poravnavaju, a zatim nakon sjajne blokade Wrighta i trice Teletovića dolaze u vodstvo 10:7.

Sjajno igrao kapiten bh. tima

Potom u seriju ulaze naši supanici koji prave preokret i dolaze u vodstvo 15:11. Zatim inicijativu preuzimaju naši. Tricom Gordića dolaze na 16:15 što je bio konačan rezultat prve dionice.

U nastavku Zmajevi igraju odlično, ulaze u ritam i dolaze na 25:20. Svi bh. reprezentativci igrali su do krajnjih granica svojih mogućnosti.

Nakon vodstva naši su ušli u krizu u ofanzivnom dijelu, nekoliko minuta nisu uspjeli poentirati. To su kaznili Makedonici i preokrenuli rezultat u svoju korist 26:25.

Igrao se posljednji minuti kada je kapiten bh. tima Mirza Teletović sjajno poentirao i doveo naš nacionalni tim u vodstvo 29:28 što je bio rezultat prvog poluvremena.

Najefikasniji u bh. selekciji nakon 20 minuta igre bio je Teletović sa 10 poena, Đedović je postigao 8. Izvanrednu partiju u odbrani pružio je Wright koji je upisao 8 skokova. Ipak, u napadu nije bio na očekivanom nivou, promašio je nekoliko zicera.

Petrović isključen nakon druge tehničke

U nastavku se igra izjednačeno. Teletović tricom dovodi BiH u vodstvo 33:30, ali Antić u narednom napadu uzvraća i poravnava rezultat. Polovinom treće četvrtine izabranici Aleša Pipana vodili su 40:37. McCalebb je bio pokretač svih akcija.

Sudijska trojka koja je imala mnogo grešaka na ovoj utakmici 51 sekundu prije kraja treće dionice dodijelila je selektoru bh. tima drugu tehničku pa je Petrović morao napustiti klupu. Vodstvo bh. tima preuzeo je Denis Bajramović. Treća četvrtina završena je vodstvom Makedonaca 45:41.

U četvrtu četvrtinu ušlo se sa velikom neizvjesnošću. Igrači obje reprezentacije borili su se za svaku loptu. Nakon tri minute igre Makedonci su vodili 49:48. Polovinom posljednje dionice semafor je pokazivao 50:50. Nakon toga Đedović tricom naše dovodi u vodstvo 55:52. Teletović je to isto uradio i došli smo na plus šest - 58:52. Vodstvo je povećao Kikanović na 60:52.

Naši su na kraju slavili 62:54. Najbolji u našem timu bili su Teletović, Đedović i Wright.

U ponedjeljak naši igraju protiv Litvanije za plasman u drugi krug.

Tekstualni prijenos utakmice iz dvorane Podmežakla u Jesenicama mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.