Košarka
7

Bogdan Tanjević: Crna Gora može napraviti bum na EP u Sloveniji

Anadolija
Bogdan Tanjević (Foto: Anadolija)
Bogdan Tanjević (Foto: Anadolija)
Jedan od najboljih košarkaških trenera svih vremena Bogdan Tanjević smatra kako će predstojeći Eurobasket u Sloveniji (od 4. do 22. septembra) biti možda i jedan od najkvalitetnijih do sada.

"Puno je odličnih reprezentacija koje obećavaju izvanrednu košarku. Međutim, Španija je najbolja. Prvi su favoriti šampionata jer imaju fantastičnu generaciju igrača. Ipak, još pet ili šest ekipa mogli bi ih ugroziti u bici za tronom“, rekao je legendarni Tanjević u ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija (AA).

Među reprezentacijama koje bi trebale vrebati prvo mjesto, popularni Boša je uvrstio Tursku, ali i neke od selekcija sa prostora bivše Jugoslavije.

BiH i Makedonija podjednaki timovi

"Što se tiče Turske, donja granica je ostvariti plasman među ekipama koje će osigurati plasman na naredno Svjetsko prvenstvo. No, vjerujem da će pomlađeni tim imati svoju riječ u Sloveniji, te da bi se mogli popeti na jedno od mjesta na pobjedničkom postolju“, istakao je Tanjević za AA, naglasivši:

"Ne mogu se oteti utisku i od reprezentacija sa Balkana na prvom mjestu ne spomenuti briljantnu Crnu Goru. Oni mogu napraviti bum na prvenstvu. Posjeduju jaku, usudit ću se reći, najjaču centarsku liniju od svih ekipa koje će doputovati u Sloveniju. Imaju manji problem na bekovskim pozicijama, ali vjerujem da mogu naći rješenje i za taj dio tima“.

Uz Crnu Goru, Tanjević daleko na Evropskom prvenstvu u Sloveniji vidi i selekciju Srbije.

"Nema sumnje, i Srbija ima tim za veće domete. Uz Crnu Goru i super kvalitetnu Litvaniju favoriti su u grupi B, ili kako je ja odmilja zovem, turnirom republika i saveznih pokrajina. Ne, bez zezanja, u bivšoj 'Jugi' imali smo mi takvo takmičenje. Još da su umjesto reprezentacija sa Baltika voljom žrijeba u Jesenice poslani Hrvatska i Slovenija to bi bilo to“, kroz smijeh je novinaru Anadolije govorio Boša. Ovaj vrhunski košarkaški stručnjak Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju vidi u međusobnoj borbi za drugi krug.

"Dva podjednaka tima. Makedonci su u blagoj prednosti shodno priči sa minulog EP-a gdje su ulaskom u polufinale fascinirali cijeli kontinent. U toj grupi niko ne smije podcijeniti Latviju. Često znaju biti pucači da se 'glava zaveže'. I oni imaju svoje adute za drugi krug i mnogima bi mogli biti tvrd orah“, kazao je Tanjević.

Hrvatska i Slovenija će proći grupu

Realno, grupa u Jesenicama i ova u kojoj će biti Turska, gdje će se takmičiti sa Finskom, Grčkom, Rusijom, Italijom i Švedskom, jače su od preostale dvije. Uz favorizovane Špance, Hrvati i Slovenci bolji su od Poljske, Češke Republike i Gruzije“, kaže Tanjević. Proteklih mjeseci spominjalo se i da bi Tanjević mogao na klupu Turaka i u Sloveniji.

"Ta priča više nije realna“, kratko i jasno poručio je Tanjević. Kazao je da je zadovoljan trenutnim poslom u Košarkaškom savezu Turske, odnosno pozicijom koordinatora svih muških selekcija.

"Mnogo posla je pred nama. Prije svega država je uložila mnogo novca u organizaciju Mediteranskih igara, tako da i selekcija koja bude igrala na ovom takmičenju ima obavezu da ostvari dobar rezultat. I rad sa mladim turskim košarkašima jedna je od mojih važnijih misija“, istakao je Boša i otkrio da još živi na relaciji Istanbul - Trst - Sarajevo.

"Lijepo mi je u Istanbulu i Trstu. U mome Sarajevu da i ne govorim. Raja se ne zaboravlja“, zaključio je Bogdan Tanjević u intervjuu za agenciju Anadolija.

Popularni Boša jedan je od najvećih trenera u historiji košarke. Sa sarajevskom Bosnom 1979. osvojio je titulu Evropskog šampiona. Bio je selektor bivše SFRJ s kojom je osvojio evropsko srebro 1981. Kao selektor Italije osvojio je zlatnu medalju na EP 1999., a Turcima je 2010. donio svjetsko srebro. Trenirao je s velikim uspjehom najveće klubove u Italiji, Turskoj, Francuskoj i Crnoj Gori.