Okončane dodatne kvalifikacije
0

Blamaža bh. košarkaša u Belgiji

Piše: Edin Isanović
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Za poraz svakako treba prigovoriti i selektoru Bajramoviću koji se nije potrudio da koliko - toliko motiviše svoje igrače u ključnim momentima ovoga dvoboja. Izgledali su bezvoljno, bezidejno i bez skok igre. Imali su samo jednu želju - da se utakmica što prije završi.

Muška košarkaška reprezentacija BiH poražena je u dvoboju sa Belgijancima rezultatom 102-79 (23-21, 23-26, 30-11 i 26-21).

Početak je donio agresivnu odbranu sa obje strane. Nakon nekoliko uvodnih minuta domaći prave seriju od 7-0, ali naši uzvraćaju. Serija od 8-0 donosi nam minimalno vodstvo. No, nakon serije grešaka u defanzivi Belgijanci dolaze na prednost od šest poena. Uočljive su bile pukotine u odbrani. Taj segment igre morao se promijeniti za povoljniji rezultat.

Također smo izgubili nekolio lopti kada su Varda i Bajramović preuzeli ulogu playmakera. Do kraja prve dionice Hervell i društvo zadržali su vodstvo, završeno je 23-21 za domaće. Priključak smo održali najviše zahvaljujući Nihadu Đedoviću, igračem koji je vrlo značajna persepektiva reprezentacije.

Otvaranje druge četvrtine proteklo je u boljoj igri izabranika Mensura Bajramovića, što je rezultiralo vodstvom od 28-27. Iako smo ponovo imali problema sa skokom treba podvući sjajan nastup Ratka Varde koji je u reketu suparnika bio nerješiva enigma. Ipak, problem su bila slobodna bacanja, jer je zabilježio polovičan učinak (10-5).

U drugoj dionici odlično su odigrali Nemanja Gordić i Mujo Tuljković koji je dobio pristojnu minutažu i ubacio sedam poena. Na odmor se otišlo sa prednošću naše nacionalne vrste 47-46.

I onda treća četvrtina i prava blamaža. Na kraju je semafor pokazivao 76-58, a ovu četvrtinu smo izgubili 30-11. Poslije povrede Gordića i izlaska iz igre Bajramovića i Varde igrači sa klupe nisu uspjeli održati ritam. Očigledno je bilo da Jovanović, Bavčić i Opačak sa limitiranim kapacitetom ne mogu odgovoriti razigranim i motivisanim Belgijancima. Bez ideje u napadu i sa nejvjerovatnim greškama u odbrani nismo mogli očekivati povoljniji rezultat.

U posljednjoj dionici Belgijanci su nastavili sa dobrom igrom i riješili je u svoju korist 26-21. U dresu bh. selekcije najefikasniji su bili Varda sa 17 i Bajramović sa 13 poena.

Ovdje svakako treba prigovoriti i selektoru Bajramoviću koji se nije potrudio da koliko toliko motiviše svoje igrače u ključnim momentima ovoga dvoboja. Izgledali su bezvoljno, bezidejno, bez skok igre. Imali su samo jednu želju - da se utakmica što prije završi.

I pored poraza još uvijek nije sve izgubljeno. Naime, ukoliko Portugal savlada Belgiju (što je objektivno teško očekivati) reprezentacija BiH bi u tom slučaju kao posljednju prepreku za odlazak na kontinentalnu smotru imala Francusku.