Florida
0

Bivši NBA sudija napadnut u zatvoru

Totalsport
Tim Donaghy (42), sudija kojem je dokazana krivica oko namještanja utakmica u NBA ligi, trenutno služi 15-mjesečnu kaznu u zatvoru u Pensacoli na Floridi.

Donaghy kaznu služi u zatvoru minimalnog osiguranja, što bi trebalo garantovati i relativnu sigurnost, ali posljednje informacije govore da je njegov život bio ozbiljno ugrožen.

Naime, Donaghy je u novembru prošle godine napadnut od neimenovanog zatvorenika koji je navodno povezan s njujorškim podzemljem. Bivši košarkaški sudija pretučen je po koljenima, a prema riječima Pata Zaraneka, savjetnika jedne kompanije koja se bavi osuđenicima i njihovom ponovnom afirmacijom u društvo, po odsluženju zatvorske kazne, prijetilo mu se i smrću.

  • Pretučen je po koljenima, a verbalno mu se prijetilo da će biti upucan u glavu i da će mu biti polomljena oba koljena – objasnio je Zaranek, te je dodao da je napad ostavio posljedice na Donaghyjevim koljenima, te da bi radi togao morao biti podvrgnut operaciji.

Donaghy je nakon napada premješten pod stalni nadzor, a 17. juna će biti premješten u Tampu u neki oblik kućnog pritvora, gdje će odraditi ostatak kazne.

Djelitelj (ne)pravde na utakmicama najjače košarkaške lige svijeta, podsjetimo, kladio se na dvoboje koje je sudio, a o svojim aktivnostima i informisao organizovanu kladiteljsku mafiju. Nakon osude Donaghyja je ostavila žena s kojom ima četiri kćerke.

Zaranek je također objasnio da je za vrijeme boravka u zatvoru Donaghy započeo rad na priručniku u kojem savjetuje kladiteljima “kako izabrati pobjednika u 70 do 80% slučajeva, te govori o međusobnoj povezanosti sudija, igrača i trenera.”

NBA