Košarka
34

Bihać želi biti domaćin EP-a košarke u kolicima

Klix.ba
Grad Bihać do kraja februara ove godine saznati će da li će biti domaćin Evropskog prvenstva košarke u kolicima - divizije C koju organizira IWBF, a na kojem bi trebale učestvovati reprezentacije BiH, Finske, Irske, Grčke, Danske, Bjelorusije, Srbije, Ukrajine, Rumunije i Portugala.

Upravo najveći rival gradu Bihaću jeste Portugal kojeg će članovi IWBF posjetiti u narednim sedmicama nakon čega će se donijeti konačna odluka. Tim povodom u posjeti gradu Bihaću i njegovim smještajnim i sportskim kapacitetima protekla dva dana boravila je delegacija Svjetske košarkaške federacije na čelu sa predsjednikom Dirkom Closserom i članom Ivanom Dabom.

Budući da gradska uprava Bihaća daje podršku organizacionom odboru na čelu sa Alagom Pašićem, direktorom reprezentacije BiH u košarci u kolicima, članove IWBF ugostio je danas u ime grada Bihaća Smail Toromanović, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

"Grad Bihać podržava kandidaturu koju je inicirao naš košarkaški savez i učniti ćemo sve da uočene nedostatke u sportskoj dvorani Luke popravimo ali isto tako nadamo se da će predstavnici IWBF imati razumijevanja i dodijeliti nam ovo takmičenje koje bi Bihaću donijelo velike benefite pogotovo kada je u pitanju populizacija košarke u kolicima. Također tu je i finansijska dobit i turistička promocija Bihaća i vjerujem da ćemo dobiti domaćinstvo prvenstva koje se organizira krajem maja i početkom juna 2015.godine", kazao je Toromanović.

Tokom dvodnevne inspekcije članovi IWBF uočili su određene nedostatke u dvorani Luke koji se vrlo brzo mogu popraviti, no najveći problem jeste smještaj učesnika, budući da veliki broj hotela u Bihaću ne ispunjava uslove za osobe sa invaliditetom. Ipak, konačna odluka donijet će se nakon inspekcije u Portugalu, a velika prednost Bihaća jeste činjenica da bi veliki broj reprezentacija u Bihać doputovala daleko jeftinije i brže nego li u Portugal.