Košarka
229

BiH domaćin Evropskog prvenstva u košarci u kolicima

Klix.ba
Savez košarke u kolicima BiH i grad Sarajevo bit će domaćini Evropskog prvenstva za košarkaše u kolicima Divizija B koje će se održati tokom jula 2016. godine, objavljeno je nakon jučerašnjeg sastanka boarda Međunarodne asocijacije košarke u kolicima (IWBF).

Uslovi koje su ponudili Sarajevo i Bosna i Hercegovina bili su presudni u donošenju ovakve odluke, pa je grad Sarajevo pobijedio u konkurenciji litvanskog Vilniusa i češkog Brna koji je tradicionalni domaćin ovog takmičenja.

"Nakon osvajanja zlatne medalje na Evropskom prvenstvu divizija C, ove godine u Portugalu, ovo je nova velika pobjeda BH košarke u kolicima", rekao je direktor reprezentacije BiH za košarkaše u kolicima Alaga Pašić. "Pred nama su sada novi izazovi, i velike obaveze. Želimo dostojno predstaviti našu zemlju, te se nadam da će se sve strukture vlasti uključiti u ovaj projekat i pomoći nam da budemo uzoran domaćin".

Osim Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu sudjelovati će i Reprezentacije Rusije, Francuske, Češke, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Portugala, Litvanije i Latvije.

Utakmice će se igrati u dvorani Ramiz Salčin u Sarajevu, a očekuje se da će glavni grad BiH ugostiti više od 200 takmičara, službenih osoba i gostiju.