Petrović i Marković odlično rade
53

ANALIZA / Bh. reprezentativna košarka korača stazom uspjeha

Piše: Edin Isanović
Bh. reprezentativna košarka ponovo je u fokusu interesovanja. Pobjede seniora, ali i juniora našeg državnog tima vratili su osmjeh na lice svim ljubiteljima čarobne igre pod obručima u našoj zemlji.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Muška seniorska reprezentacija je u grupi D, u okviru kvalifikacija za odlazak na Eurobasket koji se 2013. godine održava u Sloveniji, upisala dvije pobjede u isto toliko utakmica.

Prvo je u dvorani Mirza Delibašić, teže od očekivanog, savladana Latvija rezultatom 87:84. U subotu su izabranici Ace Petrovića deklasirali Holandiju na njihovom parketu sa 107:89. Navijači košarkaških Zmajeva uživali su u toj izvedbi.

Skloni euforiji

Naredni suparnik je Gruzija sa kojom će naš nacionalni tim u utorak navečer odmjeriti snage. Svi očekujemo novo slavlje. Relevantni košarkaški stručnjaci, koji su pozorno pratili utakmice bh. selekcije, imaju samo riječi hvale.

Bez dvojbe, selektor Petrović je modernizirao i ubrzao igru. Očito je da je reprezentacija krenula jednom novom stazom uspjeha.U kvalifikacioni ciklus naš odabrani tim ušao je spremno i potpuno racionalno. Međutim, naša nacija je previše sklona euforiji, a to nam često zna otežati posao. Bliska prošlost (ukljućujući i druge sportove) može nas podsjetiti da je tako.

Aco Petrović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Aco Petrović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Stoga treba nastaviti igrati kao i do sada – hrabro i mudro. Upravo je šef državnog tima upozoravao kako dobro da je atmosfera u i oko reprezentacije pozitivna, ali da to ne smije da iskače iz okvira.

"Trebamo biti hladni na terenu, a neka euforija ostane na tribinama“, upozoravao je Petrović koji ima jedinstvenu podršku navijača i medija, vjerovatno svih koji u BiH vole košarku.

Treća četvrtina više nije "kobna“

Inače, Petrović spada u grupu košarkaški trenera koji vole raditi do najsitnijih finesa. Poznat je po svom temperamentu. Svojim ponašanjem često skreće pozornost na sebe, čime skida pritisak s leđa igrača. Odličan je motivator, stvara izvanrednu atmosferu u svlačionici, što je jedan od preduslova za ostvarivanje dobrih rezulatata.

Za vrijeme mandata Mensura Bajramovića ili Sabita Hadžića imali smo gotovo uvijek problema u "kobnoj trećoj četvrtini“ i najčešće smo zbog toga na kraju bili poraženi. Aco je uspio da riješi to pa smo, recimo, u Holandiji, treću dionicu utakmice odigrali izvanredno. U konačnici, bh. reprezentacija ima poletnu, talentovanu i ambicioznu generaciju. Nije uopšte upitno hoćemo li se plasirati na kontinentalnu smotru, nego da li ćemo u grupi biti prvi ili drugi.

Mentalna snaga u ključnim dvobojima

Ipak, ono što posebno veseli jeste što je i naš juniorski reprezentativni tim (igrači do 18 godina) napravio historijski rezultat. Oni su osvojili prvo mjesto u diviziji B i plasirali se u diviziju A, odnosno među šesnaest najboljih selekcija Starog kontinenta. Sjajan, vrhunski rezultat!

Dosta reprezentacija može odigrati jednu, čak dvije izuzetno dobre utakmice, ali za skok na vrh treba odigrati pet ili šest dobrih mečeva. Izabranici Nenada Markovića su, očito je, to mogli. Bili su spremni i dorasli za sve zamke.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Jusuf Nurkić i njegovi saigrači su jednostavno imali mentalnu snagu za (posebno važno zbog njihovih godina) "dvoboje najveće istine“. Kada je trebalo pobijedili su Crnu Goru, Englesku i na kraju Češku Republiku.

Selektor U-18 selekcije Nenad Marković poznat je kao čovjek koji studiozno radi. Od igrača zahtijeva veliku agresivnost i borbenost na parketu. Kada je imenovan na ovu funkciju naglašavao je kako imamo perspektivne mlade košarkaše sa kojima treba raditi i rezultat neće izostati.

Nenad Marković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nenad Marković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Njegov rukopis bio je očit u ovom velikom uspjehu. Inače, on voli raditi na afirmaciji mladih košarkaša, a u ovom ciklusu pokazao je veliku dozu hrabrosti, znanja i ljubavi prema svojoj državi. Uostalom kao iz vremena dok je igrao za reprezentaciju.

U zaključku, Košarkaški savez BiH je angažovanjem nekada sjajnih košarkaša, a danas selektora Ace Petrovića i Nenada Markovića napravio izvanredan posao. Oni su, uz igrače, najzaslužniji za renesansu bh. košarke.