Druga uzastopna pobjeda
177

Bh. košarkaši "uništili" Holandiju

Piše: N. Jamaković
Detalj s meča Holandija - BiH (Foto: Klix.ba)
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je drugu uzastopnu pobjedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo iduće godine u Sloveniji. Stradala je selekcija Holandije koju su izabranici Ace Petrovića rasturili na njenom parketu 107:89.

Najbolju igru i ključnu prednost naši su momci ostvarili u trećoj četvrtini koju smo dobili 39:14. No, krenimo redom.

Među našim navijačima satima prije utakmice vladala je euforija, a navijači naše reprezentacije osim iz naše zemlje, pristigli su iz cijele Holandije te susjednih zemalja. Na taj način su naši igrači imali veću podršku nego domaćini. To su i kapitalizirali.

Prvu četvrtinu smo dobili sa dva poena razlike (26:24), dok je druga pripala domaćinima, ali minimalno (26:25), te smo na odmor otišli s poenom prednosti, 51:50. A, onda je u trećoj četvrtini uslijedio "uragan" kojim je holandska selekcija doslovno pometena, a naši momci ostvarili ključnu prednost. Tako smo u posljednju četvrtinu ušli sa praktično dobijenom utakmicom koju je valjalo samo privesti kraju. Sve čestitke momcima, ali i selektoru Petroviću i stručnom štabu na ovoj vrijednoj i velikoj pobjedi, 107:89!

U našoj ekipi najefikasniji su bili Mirza Teletović sa 33, Nihad Đedović sa 28, te Dalibor Peršić sa 14, Zackary Wright sa 13 i Elmedin Kikanović sa 11 koševa. U našoj grupi reprezentacija Gruzije pobijedila je Rumuniju sa 80:64, dok je ekipa Latvije bila slobodna.

U narednom kolu košarkaši BiH u utorak, 21. augusta u Sarajevu dočekuju Gruziju.