Košarka
192

Bh. košarkaši u Skenderiji igraju drugu utakmicu kvalifikacija: Šveđani strahuju od Teletovića i Nurkića

Piše: Edin Isanović
Mirza Teletović (Foto: EPA)
Mirza Teletović (Foto: EPA)
Muška košarkaška reprezentacija BiH igra večeras u sarajevskoj Skenderiji drugu utakmicu u okviru kvalifikacija za odlazak na Eurobasket.

Protivnik je Švedska, a izabranici Damira Mulaomerovića su pod imperativom pobjede. Selektor bh. tima naglašava kako je ovo izuzetno važan dvoboj nakon poraza od Rusije od 29 poena razlike.

Neophodna pobjeda

Nurkić i saigrači težit će da poprave dojam, a šef državnog tima podvukao je kako je klima u ekipi dobra.

"Atmosfera je odlična. S puno optimizma dočekujemo utakamicu. Pozivam publiku da podrži ove mlade igrače. Naš tim treba podršku koja je važna za pobjedu u ovom dvoboju", izjavio je Mulaomerović.

No, da bi došli do cilja i ostvarili pobjedu bh. košarkaši trebaju biti na visokom nivou svih 40 minuta. Protiv Rusa je igra bila dobra do kraja prvog poluvremena, a naš državni tim je imao i minimalnu prednost. Međutim, nastavak je donio razočarenje. Pogotovo se to odnosi na igru u odbrani.

"Glavu gore, ništa nije izgubljeno. Važan je i psihološki moment. Uz pobjedu imamo optimalne šanse za plasman na Eurobasket. Tri pobjede nas sigurno vode u drugi krug. Posljednja utakmica bi trebala biti odlučujuća. Čak nam mogu biti dovoljna i dva trijumfa", kalkuliše Mulaomerović.

Švedsku sa klupe vodi bh. stručnjak Vedran Bosnić. U bh. taboru imali su riječi hvale za suparničkog selektora.

"Imaju kvalitetnu i čvrstu reprezentaciju. Uz to je i dobro vođena. Sve sugeriše da nas čeka težak zadatak", poručuje bh. selektor.

Mirza Teletović će biti "unutra"

Ono što je izuzetno bitno za bh. reprezentaciju jeste povratak Mirze Teletovića. Bez dvojbe, to će donijeti veliko ohrabrenje za stručni štab i igrače. Pomenuti igrač je neodstajao u okršaju sa Rusima. No, potpuno spreman i motivisan dočekuje Šveđane u Skenderiji.

"On je fantastičan igrač i puno će značiti njegov nastup", kazao je šef državnog tima.

Od Teletovića se večeras puno očekuje, ali dakako, nije jedini. Puno se očekuje od kompletne ekipe. Nema sumnje da će domaći imati i veliku podršku s tribina, a to će tjerati igrače da ne štede energiju. Zbog toga se od bh. košarkaša večeras očekuje da od prve minute nametnu svoj ritam i da pokažu ko je gazda na parketu.

Jednostavno, bh. reprezentaciji treba pobjeda. Plasman na Eurobasket izborit će sedam prvoplasiranih ekipa iz sedam grupa te četiri najbolje drugoplasirane selekcije.

Utakmica u Skenderiji počinje u 20:15 sati uz direktan prijenos na BHT1.