Košarka
8

Bh. košarkaši u Mejdanu dočekuju Rusiju: Za pobjedu će ključan biti skok i mentalna snaga

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Muška košarkaška reprezentacija večeras u tuzlanskom Mejdanu igra treću utakmicu kvalifikacija za odlazak na Eurobasket 2017. godine. Suparnik će biti Rusija koja je u 1. kolu pobijedila naš državni tim 29 poena razlike u Permu. Rusi su tradicionalno čvrsta reprezentacija i zbog toga će se izabranici Damira Mulaomerovića morati dobro namučiti za svaki koš.

Osim toga, za trujumf u gradu soli svi igrači moraju igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti. Protivnik bh. selekcije poznati su kao ekipa koja želi nametnuti svoj ritam igre. Stoga bi jedan od presudnih faktora koji će utjecati na konačan ishod utakmice mogao biti u tome ko će nametnuti svoj ritam.

Bh košarkaši pokazali slabost u skok igri

Ipak, skok i mentalna snaga bit će elementi koji će biti ključni u ovom dvoboju. U prethodna dva kvalifikaciona meča bh. košarkaši pokazali su slabosti upravo u skok igri, lošoj oraganizaciji napada, a ono što je posebno "upalo u oko" jeste igra u trećoj četvrtini. Sve nabrojano u Mejdanu treba se smanjiti na minimum ukoliko se želi trijumfovati.

"Pred nama je težak zadatak. Reprezentacija Rusije je sjajna jer tu igraju igrači koji se nalaze na vrhunskim nivoima. Tuzla zaslužuje jednu ovakvu utakmicu, a ja se nadam da ćemo opravdati očekivanja. Igrači su pokazali veliki nivo profesionaliza kroz pripreme. Od njih tražim da 'izgore' na parketu i da jednostavno daju sve od sebe. Vidjet ćemo dokle će nas to sve odvesti, odnosno da li će biti dovoljno, a ja sam optimista i ubijeđen sam da hoće", istakao je selektor Mulaomerović.

Teletović, Nurkić, Musa i Gordić mogu BiH voditi do pobjede

Bh. selekcija je nakon poraza u prvom kolu prošle subote u sarajevskoj Skenderiji savladala Švedsku. U okršaju sa Rusima potrebna je pobjeda kako bi se povećele šanse za plasman na kontinentalnu smotru.

Naš državni tim u svojim redovima ima sjajne igrače Teletovića, Nurkića, Gordića, Musu... i ne pretjerano dobar dojam u prva dva meča može se lako preokrenuti. Svi vjerujemo da će večeras u Mejdanu biti druga priča i da će bh. reprezentacija na kraju slaviti.

"Trebamo ponoviti prvo poluvrijeme iz Perma. Uz sjajnu atmosferu možemo dobiti Rusiju i ići rasterećni u Švedsku da ostvarimo tu pobjedu. Vjerujem u moje momke. Vjerujem da s Mirzom u Tuzli možemo slaviti", rekao je Mulaomerović nakon pobjede nad Švedskom.

Dakako, kada igraš protiv Rusa nema puno filozofije. Bit će to bitka za svaki centimetar parketa, za svaku loptu. Bh. tim će za ostvarenje cilja morati imati gotovo perfektnu pas-igru jer protivnik ima sjajne odbrambene igrače. Samo uz puno kretnje, guranje lopti unutra pa van, dolazit će igrači u bh. dresovima do pozicija za koš. Bit će ovo pravi test. Pobjeda bi dala veliko samopouzdanje pred gostovanje u Švedskoj. Navijački faktor može puno pomoći, ali neće biti presudan. No, uz dobru atmosferu tuzlanskom Mejdana Teletović i društvo mogu slaviti.

Utakmica u Tuzli počinje u 20:15 sati uz direktan prijenos na BHT1.