Košarka
869

Bh. kadeti pobijedili Kinu i osvojili deveto mjesto na Svjetskom prvenstvu

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom nad Kinom (88:84) osvojila je deveto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Španiji! Aktuelni prvaci Evrope i devetoplasirani tim svijeta. To su bh. kadeti.

Bilo je teže od očekivanog, ali na kraju smo uspjeli srušiti Kineze. Bili smo favoriti prije meča, a onda je i tok meča ukazivao na ubjedljiviju pobjedu pošto smo na poluvremenu imali 15 poena viška. Međutim, Kinezi su napravili veliki preokret u trećoj četvrtini i otežali posao našim momcima koji su uspjeli skupiti snagu i na kraju ipak slaviti.

Prije nego je poletio avion za Zaragozu, ljestvica je postavljena na plasman među osam najboljih selekcija svijeta. I tim Josipa Pandže je pobjedom u 1. kolu nad Dominikanskom Republikom pokazao da može daleko. Potom je uslijedio poraz od Francuske, a onda i pobjeda protiv prvaka Azije Južne Koreje.

Pošto se naša grupa D križala sa grupom C u osmini finala smo igrali protiv Australije koja je slavila rezultatom 75:72 i nanijela veliko razočarenje našem timu. Međutim, zlatni kadeti su pokazali snagu karaktera i ubjedljivim pobjedama nad Tajvanom i Dominikanskom Republikom stigli do borbe za deveto mjesto gdje su danas savladali Kinu.

Prvu četvrtinu bolje su otvorili Kinezi koji su poveli 4:0, ali je naš tim vrlo brzo preokrenuo i povećavao razliku tako da je prvih 10 minuta okončano vodstvom našeg tima 28:18.

Tokom druge četvrtine Kinezi su u jednom momentu smanjili razliku na šest poena kada je bilo 36:30, ali bh. kadeti nisu dozvolili povratak te su bolje ušli u drugi dio dionice i do odlaska na poluvrijeme postavili rezultat na 49:34.

Uslijedila je treća četvrtina koju bismo smjestili u rubriku "za zaborav". Kinezi su sjajnom serijom stigli do preokreta i u posljednjih 10 minuta meča ušli sa prednošću 62:61. Dakle, u trećoj četvrtini omjer je bio 28:12 na strani Kineza.

Iako su kineski igrači uspjeli doći do preokreta i otežati posao našim momcima, do pobjede nisu mogli. Izabranici Josipa Pandže pokazali su snagu i pokazali da su kvalitetniji tim te su na kraju slavili rezultatom 88:84 i osvojili deveto mjesto u svijetu.

Ponovo je najbolji strijlac bio Džanan Musa sa 33 poena, a dodao je i devet skokova. Pratili su ga Sani Čampara sa 19 poena i Vedran Mirković sa 11 poena.

Kao što smo ranije napomenuli, cilj jeste bio plasman među osam najboljih selekcija svijeta što je rekao i selektor Pandža, ali ovo je ogroman uspjeh.

Ovo je bio debitantski nastup nekog našeg košarkaškog tima na svjetskim prvenstvima, nikada u tako popularnom sportu nismo osvojili medalju ni u jednoj selekciji, a ovi momci su uspjeli i jedno i drugo. Uz to, aktuelni su prvaci Olimpijade mladih pošto su prošle godine osvojili zlato na igrama u Bakuu.

Adi Alikadić 4, Sani Čampara 19, Emir Čerkezović 7, Aljoša Janković 6, Drago Cvitanović, Miladin Vlačić, Amer Barukčija , Lazar Mutić 6, Srđan Kočić , Vedran Mirković 11, Emir Bačvić 2, Džanan Musa 23.

Dva rekordera

Prvenstvo ćemo pamtiti i po dva rekorda koje su postavili naši igrači. Džanan Musa je protiv Tajvana oborio rekord Svjetskog prvenstva sa 50 postignutih poena na jednom meču, a u pobjedi protiv Dominikanske Republike 96:73 u historiju je ušao i Aljoša Janković.

Talentirani košarkaš iz Igokee je ostvario triple-double i tako postao prvi igrač kojem je to pošlo za rukom na jednom U17 Svjetskom prvenstvu. Janković je ostvario učinak od 15 poena, 18 skokova i 10 asistencija.

Ovo je ukupno četvrto po redu Svjetsko prvenstvo za kadete .Prethodna tri osovjili su košarkaši Sjedinjenih Američkih Država koji i ovaj put igraju u finalu, a protivnik im je Turska. Za treće mjesto se bore Litvanija i Španija. Oba meča su na rasporedu sutra.