Košarka
5

Bh. kadeti otputovali u Poljsku s ciljem opstanka u A diviziji

FENA
Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine otputovala je danas u poljski Radom, gdje će od 12. do 20. augusta igrati Evropsko prvenstvo A divizije.

Mladi košarkaši BiH brane prošlogodišnju titulu prvaka Evrope, ali selektor BiH Dragan Mičić naglašava da je primarni cilj ove selekcije opstanak u društvu najboljih.

"Trebamo biti realni, ova generacija nije u toj mjeri talentovana kao prethodna. Bez obzira što dolazimo iz zemlje koja je evropski kadetski prvak, ja bih bio presretan da mi ostvarimo rezultat koji će i naredne godine BiH omogućiti nastup u A diviziji", izjavio je Mičić.

BiH će na evropskom prvenstvu nastupiti u grupi C, zajedno sa selekcijama Litvanije, Francuske i Crne Gore.

Mičić ističe da nema mnogo informacija o sastavima Litvanije i Francuske, dok bi Crna Gora trebala nastupiti s veoma talentovanom generacijom.

"Za Crnu Goru kažu da posljednjih deset godina nije imala tako talentovanu generaciju. Ja ipak vjerujem u svoj tim, vjerujem u ove momke i nadam se da ćemo ostvariti zadatak koji smo postavili ispred sebe", rekao je Mičić.

Selektor BiH u Poljsku se odlučio povesti sljedeće igrače: Semir Karić (Spars), Stefan Milošević (Rookie), Amar Tiganj (Spars), Vojin Ilić (Spars), Amar Mehić (Mega Bg), Danilo Cvetić (Igokea), Erwin Gutić (Spars), Tarik Biberović (Spars), Luka Vuković (Basket BL 2000), Kenan Kamenjaš (Koš), Đorđe Višnjić (Budućnost), Nedim Omerović (Sloboda).

BiH će prvu utakmicu igrati protiv Litvanije u petak, 12. augusta u 18:30 sati, a dan kasnije će odmjeriti snage s Francuskom (16.15.). Posljednji meč grupne faze mladi košarkaši BiH će igrati u ponedjeljak, 15. augusta protiv Crne Gore (14:00).