Košarka
12

Bh. kadeti kao aktuelni prvaci Evrope ispali u B diviziju, Estonija ubjedljivo slavila

Piše: O. T.
Foto: FIBA Europe
Foto: FIBA Europe
Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ispala je u B diviziju nakon poraza od Estonije (85:59) na Evropskom prvenstvu A divizije u Poljskoj.

Naš tim je na ovom prvenstvu branio titulu prvaka koju su prošle godine osvojili Džanan Musa i njegovi saigrači. Nova generacija nije uspjela napraviti ni približan rezultat ove godine. Porazom od Estonije zauzeli smo 14. mjesto i kao jedna od posljednje tri ekipe prvenstva ispali smo u B diviziju.

BiH je sinoć savladala domaćina Poljsku, a ranije smo izgubili od Finske u osmini finala te od Latvije u utakmici za plasman od devetog do 16. mjesta.

Nakon izjednačene prve četvrtine (17:17). Estonci su bili ubjedljivi tokom druge i treće dionice te su u posljednju četvrtinu ušli sa čak 30 poena razlike (71:41) i bilo je jasno ko će opstati u A diviziji. Do kraja naš tim je tek uspio smanjiti razliku na 26 poena (85:59).

Najviše poena u našem timu upisao je Karić (12), a pratio ga je Gutić sa 10 poena. Oni su bili jedini naši igrači sa dvocifrenim brojem poena.

U ovogodišnjem finalu Evropskog prvenstva za kadete igraju Španija i aktuelni vicešampion Litvanija, dok se za treće mjesto bore Turska i Hrvatska. Čak tri od četiri ekipe koje igraju finale i susret za treće mjesto, igrale su završnicu i prošle godine. Litvanija je bila druga, Turska je bila treća, a Španija četvrta. Bosna i Hercegovina je bila prva, a sada je umjesto nje u završnici Hrvatska.

BiH: Karić 12, Milošević, Tiganj 3, Ilić 7, Mehić 6, Cvetić 5, Gutić 10, Biberović 2, Vuković 8, Kamenjaš 6, Višnjić (nije igrao), Omerović.