Kvalifikacije za Eurobasket
0

Belgija pobijedila Francusku 70-66

Totalsport
Košarkaši Belgije u Antwerpenu su pobijedili Francusku 70-66 u prvoj utakmici finala razigravanja za posljednjeg sudionika Evropskog prvenstva u Poljskoj (7.-20. septembra).

Francuzi će imati priliku popraviti ovaj kiks u nedjelju na svom parketu, kada će dočekati Belgijce u Pauu u uzvratnom dvoboju.

Pobjedu je domaćim košarkašima osigurao Lauwers pogodivši tricu preko ruke 25 sekundi prije kraja utakmice za konačan rezultat. Šest i pol minuta prije kraja utakmice Belgijanci su otišli na 64-58, ali su Francuzi stigli izjednačiti na 64-64 dvije i pol minute prije kraja. Osam sekundi prije kraja utakmice Nicolas Batum, mlada zvijezda Portland Trail Blazersa, promašio je tricu za Francuze.

Simultanku je u redovim Francuza igrao Tony Parker (26 koševa, četiri skoka), a dobro ga je pratio još jedino centar Golden State Warriorsa Ronny Turiaf s 14 koševa i 12 skokova.

Najbolji belgijski košarkaš, krilni igrač madridskog Reala Axel Hervelle, predvodio je pobjedničku momčad s 14 koševa i šest skokova. Koš manje ubacio je Moors, a još jedan manje junak Lauwers.