Košarka
0

''Basket tri na tri'' olimpijski sport do 2016. godine?

Totalsport
Iz međunarodne košarkaške federacije (FIBA) stiže informacija kako bi košarka ''tri na tri'' mogla postati olimpijski sport do 2016. godine.

Takvo takmičenje prvi put je kao eksperimentalno održano na ljetošnjim Olimpijskim igrama mladih u Singapuru, a hrvatska reprezentacija osvojila je srebrnu medalju, izgubivši u finalu od Srbije s 22-9.

Patrick Baumann, glavni sekretar FIBA-e, smatra da je promocija takve vrste košarke odličan način za razvoj tog sporta u siromašnijim državama, budući da je puno jeftinija od ''prave'' košarke.

"Nakon što sam pogledao takmičenje u Singapuru, ne vidim razloga zašto ''košarka tri na tri'' ne bi ušla u porodicu olimpijskih sportova u sljedećih nekoliko godina", rekao je Baumann, te dodao da će FIBA u narednom razdoblju organizirati takmičenja u ''basketu tri na tri'', kako bi što više promovirala tu igru.

Podsjećamo na pravila basketa. Svaka ekipa igra sa trojicom igrača na terenu koji je upola manji od standardnog. Poluvrijeme traje pet minuta, a pobjednik je ekipa koja postigne 33 poena. Ukoliko nijedna ekipa to ne učini, pobjeđuje, dakako, sastav koji u trenutku završetka dvoboja ima rezultatsku prednost.