Euroliga, Top 16
0

Barcelona i Maccabi u četvrtfinalu doigravanja

Totalsport
Dvije gostujuće pobjede obilježile su nadmetanja u četvrtak u grupi F Topa 16 košarkaške Eurolige. Slavila je Barcelona u Rimu kod Lottomatice (74-65), a Maccabi u Ljubljani kod Union Olimpije (83-62).

Obje su ekipe pobjedama prošle grupu i plasirale se u četvrtfinale takmičenja.

Nakon što je Olimpija bez domaćeg poraza završila igranja po grupama u ovoj sezoni, u nastavku takmičenja doživjeli su i drugi pred svojim navijačima. Nakon Barcelonine 68-67 pobjede, izraelski sastav do dva je boda došao puno lakše.

Nakon -37 u Tel Avivu, "zmajčeki" su i ovog puta ostali miljama udaljeni od mogućeg iznenađenja protiv Maccabija koji im je nanio treći uzastopni poraz nošen učincima Jeremyja Parga (16 poena, sedam asistencija, četiri skoka) i Dorona Perkinsa (16 poena, sedam asistencija, pet skokova), ali i Liora Eliyahua (16 koševa, četiri skoka, četiri asistencije) i Davida Blua (15 koševa, četiri skoka).

Za Ljubljančane je 25 minuta sakupio Damir Markota. Iskoristio ih je za devet poena i četiri skoka. Spomenimo i da je povratničku utakmicu za Olimpiju odigrao Samo Udrih. Ostao je bez ubačaja za 23 minute.

Barcelona je pobjedom u Rimu, četvrtom u jednako toliko utakmica, osigurala četvrtfinale takmičenja ni sat i po nakon što je to napravio njihov veliki rival Real Madrid. Juan Carlos Navarro "stavio" je 19 poena, a Ricky Rubio ponovno plijenio svestranošću zaključivši susret sa devet koševa, osam uhvaćenih lopti i četiri asistencije.

U redovima poražene ekipe najbolji je bio Andrea Crosariol sa po sedam poena i skokova.

U jedinoj utakmici grupe H također je slavio gost. Treću pobjedu upisao je Olympiacos savladavši Valenciju 85-79. Šesnaest poena i šest skokova ostvario je Rašo Nesterovič za pobjednike, a jednak je učinak za poraženu ekipu imao Victor Claver.

Euroliga, Top 16, 4. kolo:

Grupa F

Lottomatica - Barcelona 65-74 Union Olimpija - Maccabi 62-83

Redoslijed: 1. Barcelona 4-0, 2. Maccabi 3-1, 3. Union Olimpija 1-3, 4. Lottomatica 0-4

Grupa H

Valencia - Olympiacos 79-85

Redoslijed: 1. Fenerbahče 3-1, 2. Olympiacos 3-1, 3. Valencia 1-3, 4. Žalgiris 1-3