Liga za prvaka BiH
23

FOTO / Banjalučankama pripao derbi prvenstva

Piše: D. Brkić
Foto: D. Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Košarkašice Mladog Krajišnika nanijele su prvi poraz tuzlanskom Jedinstvu BHT u ovoj sezoni, ostvarivši trijumf u derbiju Lige za prvaka. Banjalučanke su poslije 40. minuta igre zasluženo slavile sa 80:64.

Tuzlanke su gajile nadu da će ostvariti 15. pobjedu u nizu, ali su nasprem sebe imale rivalke koje predvodi WNBA igračica Nykesha Sales. Upravo je Amerikanka bila najefikasnija akterka utakmice sa 32 poena.

Susret su puno bolje otvorile gošće. Povele su sa 11:0, ali su do poluvremena Tuzlanke uspjele konsolidovati redove. Na predah se otišlo s prednošću Mladog Krajišnika 37:38. Prvih pet minuta nastavka pripada domaćim igračicama, koje su stekle prednost o šest poena. No, finiš je proteko u znaku gošći koje su iskoristile opterećenos ličnim greškama domaćih košarkašica.

Pored Sales, u redovima Mladog Krajišnik Jelena Veselinović je postigla 15, a Irena Vrančić 10 poena. Veselinovićeva je ostvarila i double-double učinak od 15 poena i 10 skokova. Kod domaćih najefikasnija je bila Azra Bećirović sa 20, dok je Zdenka Kovačević postigla 14 poena.

Narednog vikenda u Tuzli se igra završnica Kupa BiH, a u polufinalu snage će odmjeriti Jedinstvo BHT – Sloboda i Čelik – Mladi Krajišnik.