Košarka
0

Balić: Ambicije Sparsa su uvijek visoke, ali primarni cilj je napredak i promocija mladih igrača

FENA
Košarkaški reprezentativci Bosne i Hercegovine i članovi omladinskog košarkaškog kluba Spars iz Sarajeva danas su se družili sa građanima glavnog grada BiH i pokazali košarkaške vještine u okviru turnira u uličnoj košarci ''Beko S.ketch Street Basketball''.

Sparsi se pripremaju za početak košarkaške Lige 12, u kojoj kao i prethodnih godina žele doći do samog kraja. Sparse je krajem prošle sezone napustilo nekoliko bitnih košarkaša, ali trener seniorskog tima Sejo Balić naglašava da je uprava kluba na vrijeme dovela igrače koji će popuniti praznine i doprinijeti uspjesima kluba.

  • Ambicije Sparsa su uvijek visoke. I ove godine želimo ući u ligu za prvaka, što je po mom mišljenju realan cilj. Došlo je do promjena u sastavu prvog tima, a vjerujem da će nova imena na najbolji mogući način zamijeniti igrače koji su otišli. Tu prije svega mislim na Kenana Bajramovića, koji će sigurno pomoći svojim iskustvom, kao i na Nikolu Gajića, koji je bio na širem spisku reprezentativaca BiH, ali nije imao sreće s povredama - izjavio je Feni Balić.

Naglašava da je primarni cilj Sparsa promocija mladih igrača, te da je osnova za takav sistem rada spoj mladosti i iskustva.

  • Seniorskoj ekipi ove godine priključen je juniorski reprezentativac Ammar Gegić, koji treba dobiti više prostora nego u prošlim sezonama, kao i kadetski prvak Evrope Sani Čampara. Uz rezultat u prvenstvu, primarni cilj je da ovi mladi momci postignu i napreduju što više u sezoni. Očekujemo da će u skladu sa svojim učinkom i napretkom oni pronaći angažmane u jačim klubovima. To je bio slučaj s Edinom Atićem koji je prešao u grčki AEK, ekipu koja ove godine sigurno može parirati velikanima poput Panathinaikosa i Olympiakosa - objasnio je Balić.

Igrač koji bi mogao u skorijem periodu promijeniti sredinu je Stefan Glogovac, seniorski bh. reprezentativac, koji je otpao sa spiska selektora BiH Duška Ivanovića kao 16 igrač. Glogovac ističe da mu je bila velika čast i zadovoljstvo raditi sa stručnjakom kao što je Ivanović, te da očekuje dobru sezonu u Sparsima, a nakon toga i angažman u nekom od inostranih klubova.

  • Želim odraditi sa Sparsima sezonu u maksimalnom angažmanu. Nadam se dobroj sezoni, a zatim angažmanu u nekom inostranom klubu. Odradio sam mjesec dana sa reprezentacijom, nakon čega sam otpao kao 16. igrač. Bilo je to lijepo iskustvo s vrhunskim trenerom - izjavio je Glogovac.

Jedan od najvećih talanata Sparsa i član zlatne bh. kadetske selekcije je Srđan Kočić, mladi košarkaš koji je priključen prvom sastavu Sparsa

  • Očekujem da ću u ovoj sezoni mnogo napredovati. Sparsi su pozvani ove godine na turnir juniorske Eurolige, a nadam se da ću i tamo dati svoj maksimum, te da će ekipa ostvariti dobre rezultate. Seniorki tim ima kvalitet da ostvari dobre uspjehe. Ja se nadam da ću se izboriti za što veću minutažu i dobiti priliku u seniorskom timu, te za par godina postati jedan od ključnih košarkaša - izjavio je Kočić.

Kočić će naredne godine nastupiti na svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godina, na kojem će BiH nastupiti kao prvak Evrope. Mladi košarkaš vjeruje da BiH na tom takmičenju može ponoviti dobre igre, ali naglašava da će biti mnogo teže nego na evropskom prvenstvu, jer će u Španiji igrati snažne reprezentacije poput selekcije SAD-a.