Košarka
0

Bajkuša: Turnir "Davorin Popović Dačo" je prilika da djeci približimo žensku košarku

Piše: A. U.
Foto: F. K./Klix.ba
Mirko Baletić, Dragan Vuković, Vesna Bajkuša i Dragan Ognjenović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Povodom održavanja košarkaškog turnira "Davorin Popović Dačo 2013", u prostorijama KK Željezničar održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni učesnici turnira i termini utakmica. Turnir počinje 26. septembra u 16:30 sati u sportskoj dvorani KSC Skenderija.

Turnir "Davorin Popović Dačo" organizira se već devet godina u spomen preminulog pjevača i nekadašnjeg košarkaša Mlade Bosne, kluba koji je kasnije promijenio ime u Željezničar.

"Nama je čast da održavamo uspomenu na njega i organizujemo ovaj turnir, koji je najjači ženski košarkaški turnir u BiH", rekla je Vesna Bajkuša, trenerica KK Željezničar.

Na turniru učestvuju ŽKK Roling iz Nikšića, ŽKK Radivoje Korać iz Beograda, ŽKK Šibenik te domaćin KK Željezničar.

"Mi iz Šibenika smo se sa zadovoljstvom odazivali na pozive iz Sarajeva, što nam je prilika da vidimo naše sportske prijatelje iz Srbije, Crne Gore i BiH. Naravno, i mi ćemo uzvratiti gostoprimstvo. Ovo je izvrsna prilika da se okušamo sa ekipama iz regije, sa kojima inače nemamo priliku igrati već nekoliko sezona. Nadam se da će se to jednog dana promijeniti. Imamo neke promjene u upravi kluba i igračkom sastavu i mislim da imamo korektnu ekipu. Pripremamo se za sezonu, koja kod nas počinje 12. oktobra. Imamo još nekoliko utakmica pripreme, pa da vidimo gdje smo", kaže Dragan Ognjenović, trener KK Šibenik.

Dragan Vuković, trener ŽKK Radivoje Korać iz Beograda, navodi kako je ovo već četvrta ili peta godina kako učestvuju na ovom turniru i da sa zadovoljstvom dolaze posjetiti svoje sportske prijatelje i odati počast Davorinu Popoviću.

"Mi smo prošlogodišnji nosioci spomenice, a godinu dana prije nas to je bio Šibenik. To otprilike govori o kvalitetu i odlučnosti ekipa na turniru. Svima nama je ovo završna faza priprema pred ligaški dio takmičenja i uvijek dobro dođe da se odmjere snage sa kvalitetnim protivnicima. Prvu utakmicu igramo mi i Roling. Nadam se da će to biti jedna dobra utakmica i da će publika imati šta da vidi. Rezultat je uvijek najmanje bitan", rekao je Vuković.

Mirko Baletić, trener ŽKK Roling iz Nikšića, naveo je kako je njegovoj ekipi ovo prvi put da učestvuje na ovom turniru, ali da se nada da će nastaviti i uspostaviti još čvršću saradnju. Dodao je kako njegov tim postoji već dugi niz godina i da su nosioci ženske košarke u Crnoj Gori. Ove godine nastupit će sa nešto mlađom ekipom i nisu došli u svom najjačem sastavu.

Turnir će se igrati u sportskoj dvorani KSC Skenderija, a prva utakmica počet će 26. septembra u 16:30 sati i igrat će ekipe Rolinga i Radivoja Koraća, a druga počinje u 18:30 i u njoj će snage odmjeriti Željezničar i Šibenik.

Narednog dana, 27. septembra, u 16:30 sati odigrat će se utakmica za treće mjesto, a u 18:30 sati i finalna.

Ovakvi turniri mogu mnogo doprinijeti razvoju ženske košarke u BiH, budući da je ženska seniorska reprezentacija ukinuta.

"Vratili smo se u Skenderiju. Ranije smo igrali na Mojmilu, što je bilo daleko od grada i niko nije želio doći. Skenderija je u centru grada i svi smo nekako vezani za nju. Napravili smo veliku promociju pred ovaj turnir, najveću do sada, jer se tako promoviše i ženska košarka. veoma je teško privući djecu u žensku košarku. Sarajevo je specifičan grad, budući da djeca dva mjeseca treniraju jedan sport, pa se okrenu drugom. Tu je i problem termina koje dobijamo u školama. To su kasni sati, iza 21:00, te roditelji ne puštaju djecu na treninge. Preko ovog turnira smo pokušali nešto da bismo privukli što više djece ženskoj košarci. Ovo su nam prve utakmice ove sezone. Naša liga počinje tek u novembru i želimo da kroz ovaj turnir, turnir u Šibeniku, onaj u Beogradu i, eventualno, u Nikšiću, damo šansu igračicama da se što bolje pokažu", izjavila je Bajkuša.

Jelena Stošić, košarkašica Željezničara, navela je kako je njihova ekipa dosta mlada te da su mnogo radili u proteklom periodu i očekuju da će biti zanimljivo.

Martina Gambiraža iz Šibenika misli da je svima cilj da pokažu najbolje što znaju da bi se košarka svidjela ljudima i da će pružiti dobru i kvalitetnu košarku.

"Trudit ćemo se da se pokažemo u što boljem svjetlu i da košarka bude kvalitetna. Dolazimo sa dosta mladom ekipom, ali ćemo pokušati da se suprotstavimo Radivoju Koraću", rekla je Živana Janković, košarkašica Rolinga.

"Ovo nam je posljednji turnir pred sezonu koja počinje u oktobru, tako da su ovo posljednje utakmice za uigravanje i pokazivanje onoga što smo radili prethodnih sedmica. Nadam se da ćemo odbraniti titulu od prošle godine", izjavila je Snežana Čolić, košarkašica kluba Radivoje Korać.

Nakon konferencije za medije, treneri i košarkašice položili su vijence i cvijeće ispred spomenika Davorinu Popoviću i Mirzi Delibašiću.