Košarka
162

Anes Zeković, košarkaš Uppsalabasketa: San mi je da igram za BiH

Piše: E. A.
Najveći san Anesa Zekovića, košarkaša švedskog Uppsalabasketa, je da zaigra za reprezentaciju BIH.

Dvadesetogodišnji Anes je od ove sezone član prve seniorske ekipe u Uppsali, a njegov je klub Uppsalabasket prošle godine igrao u finalu prve švedske lige. Talentovani mladić iz utakmice u utakmicu niže uspjehe što ne čudi jer je, kaže, Zekovićima "košarka u genima".

"Treniram od sedme godine i moram priznati da mi je košarka u genima, jer je tata igrao za Košarkaški klub Radnički u Goraždu. On je moj uzor i moja najveća podrška", kaže za Klix.ba Anes Zeković.

Anes je rođen u Švedskoj no roditelji su mu iz Goražda pa BiH redovno posjećuje, posebno ljeti. Prati zbivanja u BIH, najviše košarku.

"Redovno pratim šta se dešava u bh. košarci i naravno u Evropi. Moj san je da zaigram za bh. reprezentaciju. Ja sam bio član mlađih švedskih reprezentativnih selekcija. Uporedo studiram vanredno Ekonomiju i cilj mi je da završim fakultet u kombinaciji sa košarkom“, kaže Anes.

Ponosan je na činjenicu da i njegov mlađi brat Alan koji ima 17 godina igra košarku za B-ekipu Uppsale i član je kadetske reprezentacije. Anes koji je inače i sudija mladim ekipama, bio je trener i mlađem bratu na regionalnom turniru košarke prije dvije godine.

"Tako da se kod nas kući non stop priča o košarci ili se gledaju utakmice, to nam je zadovoljstvo. Pratimo, uživamo, analiziramo", kaže mladi košarkaš.

Prije dvije godine Anes je izabran među pet najboljih igrača sezone, tako da je osvojio MVP nagradu, a osim toga sa ekipom je doživio i odličnu pobjedu na Švedskom prvenstvu kad su nastupali kao U -18.

Seniorska ekipa Uppsalabasketa čiji je danas član pripada prvoj diviziji Švedske.

"Ekipa je sjajna, odlično sam prihvaćen i od trenera i igrača. Imam dobru minutažu po utakmici, alii i treniram, uporan sam i imam svoj cilj, svoje želje i svoje snove. Vjerujem u sebe i to će sigurno dati rezultate", kaže Anes.

Najveća podrška mu je porodica, roditelji koji su tu uz njega i brata od prvog momenta i želje da se bavi košarkom. Podrška stiže i iz BiH, posebno iz Goražda gdje nana i dedo prate svaki unukov košarkaški uspjeh. Anes publiku ima i u Americi, odakle ga također bodri najbliža rodbina, ali i iz drugih dijelova svijeta.

"To je tako, ima nas svuda i bez obzira gdje smo - podrška je tu. Imam sjajnu publiku i ovdje u Švedskoj, odlične prijatelje i one koji vole košarku, ali i na svim stranama svijeta. To je ipak bogatstvo. Želja mi je da za par godina zaigram i u nekom drugom klubu Evrope a želja svakog košarkasa je da osjeti i NBA, naravno. Moj san je da igram i za reprezentaciju BIH", kaže Anes.