Košarka
13

Andrija Stipanović o žrijebu za Eurobasket 2017: Posljednja šansa ove generacije da napravi značajan rezultat

Piše: E. B.
Stipanović: Sve zavisi od sastava u kojem budemo (Foto: AFP)
Stipanović: Sve zavisi od sastava u kojem budemo (Foto: AFP)
Rusi će biti glavni konkurenti našoj reprezentaciji u borbi za odlazak na Evropsko prvenstvo 2017. godine, smatra centar košarkaške reprezentacije BiH Andrija Stipanović.

Naša reprezentacija će se za odlazak na smotru najboljih evropskih reprezentacija boriti u grupi C sa Rusijom i Švedskom.

Ponajbolji igrač naše selekcije Andrija Stipanović smatra kako je grupa veoma teška, no kako vjeruje u prolaz na predstojeći Eurobasket.

"Sve zavisi od igrača koje će naš selektor imati na raspolaganju. Ukoliko budemo kompletni i u najjačem sastavu, nema potrebe da se plašimo za plasman na Evropsko prvenstvo. S druge strane, ako nam opet bude nedostajalo nekoliko igrača, bit će veoma teško izboriti plasman, a čak i ako ga izborimo, opet nećemo moći ništa uraditi na samom Eurobasketu", govori Stipanović, koji se nada da će naša reprezentacija ipak biti kompletna.

"S obzirom na to da je ovo posljednje Evropsko prvenstvo koje se igra svake dvije godine, treba nam biti jasno da će ovo biti posljednja šansa ove generacije da napravimo rezultat. Tu prije svih mislim na Mirzu Teletovića, Marka Šutala, Dalibora Peršića, Milana Miloševića, Alexa Renfroea i sebe. Nadam se da ćemo se uz pomoć ovih mlađih igrača uspjeti plasirati na Eurobasket i tamo učiniti nešto značajno", poručuje Stipanović (29).

Centar naše reprezentacije i turskog Trabzonspora smatra kako su Rusi glavni konkurenti našoj selekciji u grupi C, iako ne potcjenjuje ni Šveđane.

"Rusija je izuzetno jaka selekcija, igrali su dobro i na proteklom Evropskom prvenstvu, ali nisu imali sreće u pojedinim susretima. Izgubili su tijesno od Izraela, Poljske i Finske, a nas su dobili 20 razlike u posljednjem kolu. I oni su, kao i mi, imali dosta problema s otkazima igrača, ali su pokazali snagu i bit će izuzetno teško igrati protiv njih. Šveđani su veoma neugodni, igraju brzu košarku poput Finaca, a to nama ne odgovara, ali njih moramo pobijediti u oba meča ako se mislimo plasirati na Evropsko prvenstvo. Ipak, smatram da je sve do nas i do sastava u kojem ćemo biti", izjavio je Stipanović, koji je na proteklom Eurobasketu bio vodeći strijelac i skakač naše selekcije sa 14,8 poena i 6,8 skokova po utakmici.