Košarka
27

Alex Renfroe SMS-om selektoru otkazao nastup za selekciju BiH u kvalifikacijama

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Alex Renfroe je otkazao nastup za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Eurobasket 2017. godine.

Naime, američki playmaker koji je kao naturalizovani igrač nastupio za košarkaške Zmajeve na Eurobasketu 2015. godine, javio se selektoru Damiru Mulaomeroviću i poručio da zbog privatnih razloga neće biti u mogućnosti nastupati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u predstojećim kvalifikacijama.

Iz Košarkaškog saveza BiH saopćili su da je Renfroe selektoru obavijest poslao SMS porukom i to nakon roka predviđenog za okupljanje reprezentacije.

"Izgovor je krajnje trivijalan i sportski neprihvatljiv, a navedeno je da mu je s obzirom na rani početak njemačkog prvenstva potrebno duže vrijeme za pripreme u klubu s obzirom na dolazak novog trenera", stoji u saopćenju.

Ovo je posljednji otkaz u nizu u kojem se indirektno ili direktno spominje pritisak klubova na igrače da ne nastupaju u kvalifikacijskom ciklusu za Eurobasket 2017, što je neprihvatljiva praksa za KS BiH, kao i za FIBA-u, saopćeno je.

KS BiH je obavijestio FIBA-u o ovim slučajevima, te očekuje oštru reakciju. S druge strane KS BiH će pojedinačno razmotriti sankcije prema igračima koji s takvim razlozima otkazuju nastupe u reprezentativnim selekcijama, poručili su.

Pripreme u Tuzli su u punom jeku, a rad i motiviranost igrača na visokom nivou, te će se priključenjem NBA igrača stvoriti tim iskusnih, mladih dokazanih patriota koji će biti na ponos za dugi niz godina pred nama, uvjereni su u Savezu.

Podsjetimo, 2011. godine je Ernest Bremer morao platiti KS BiH kaznu od 50.000 eura zbog toga što je na sličan način izbjegao igranje na Eurobasketu.

Inače, jučer se našoj selekciji priključio Jusuf Nurkić, a danas se u Tuzli pojavio i Nemanja Gordić. Mirza Teletović će se ekipi priključiti u drugom dijelu priprema.

Reprezentacija BiH se nalazi u kvalifikacionoj grupi sa Rusijom i Švedskom.