NBA liga
0

Ako igrači prihvate ponudu, sezona počinje 15. decembra

Totalsport
David Stern
David Stern
Nakon dva dana nove serije pregovora, povjerenik NBA lige David Stern ponudio je Sindikatu igrača novi prijedlog kolektivnog ugovora koji će sljedeće sedmice biti predstavljen igračkim predstavnicima svih ekipa.

Radi se vjerovatno o posljednjoj šansi da se spasi veći dio sezone u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Stern je potvrdio da će, ukoliko igrači prihvate ponudu koja predviđa podjelu košarkaških prihoda 50-50, sezona početi 15. decembra i sastojat će se od 72 utakmice, dakle samo deset manje nego u normalnim okolnostima.

"Ovo nije najbolja ponuda, ali imam obavezu barem je predstaviti našim članovima.", izjavio je izvršni direktor Sindikata igrača Billy Hunter.

Dodao je kako će Sindikat pričekati do ponedjeljka ili utorka kako bi okupio predstavnike svih ekipa u New Yorku. Opcije su prihvaćanje ponude većinom glasova, odbijanje ponude ili pokušaj nastavka pregovora s vlasnicima klubova.

Stern je, međutim, poručio kako vlasnici više nemaju namjeru poboljšavati ponudu igračima, odnosno u slučaju nove odbijenice Sindikata, sljedeća će ponuda biti lošija od aktualne. Tačnije, košarkaški prihodi bi se u tom slučaju dijelili u omjeru 53-47 posto, svakako u korist vlasnika klubova.

NBA