Igra za Barcelonu
0

Adnan Omeragić među najvećim košarkaškim talentima u Evropi

Piše: J. Hadžiahmetović
Sead Omeragić i njegov sin Adnan
Adnan Omeragić trenutno nastupa za Barcelonu i član je španske košarkaške reprezentacije za igrače do 16 godina koja će ove godine nastupiti na Evropskom prvenstvu u Litvaniji i Latviji.

Nakon uspješne odbojkaške karijere u Evropi, Sead Omeragić se sa porodicom planirao vratiti u Bosnu i Hercegovinu. Međutim, rat ih je spriječio u njihovoj želji te su ostali na Tenerifima gdje i danas žive.

"Bio sam pet-šest puta prvak Španije u odbojci na plaži. Također, bio sam i tri godine kapiten reprezentacije BiH u ratnom periodu. Tada smo svoje utakmice igrali na Siciliji, jer se kvalifikacije za tadašnje Evropsko prvenstvo nisu mogle igrati u Sarajevu", govori Sead na početku našeg razgovora.

Ide na Evropsko prvenstvo

Seadov sin Adnan rođen je na Tenerifima. Od šeste godine, trenirao je nogomet i košarku, na sugestiju košarkaškog trenera, Adnan je napustio nogomet i posvetio se samo košarci.

"Španci su ga uzeli u svoju selekciju kada je još igrao na malim koševima. Od tada je neizostavni je igrač svih mlađih selekcija košarkaške reprezentacije Španije", kaže Sead.

Ove godine nastupit će na Evropskom košarkaškom prvenstvu u Litvaniji i Latviji, Adnan je član katalonskog giganta Barcelone.

"Barcelona ga je pratila dvije godine. Mislili su da je sa 12 godina premlad da dođe unjihov kamp. Prije pet mjeseci otišao je u internat Blaugrane, poznatiji kao La Masija", priča Sead.

Adnan je od dolaska u Barcelonu neizostavni dio prve postave ovog tima za igrače malđe od 16 godina.

"Uvijek je u prvoj petorki i s obzirom na njegovu visinu od 199 centimetara, trener ga koristi na krilu, kao i na krilnom centru", pojašnjava Sead.

Bosna mu je sve

Adnan je rođeni Španac i velika nada košarkaške reprezentacije te zemlje, tako da su šanse da ovaj veliki talent zaigra za našu reprezentaciju veoma male.

"Niko ni u jednom momentu nije stupio u kontakt sa mnom. U ovom momentu on nema dvojno državljanstvo, ali eto, vidjet ćemo šta će se desiti. Kad bude imao 18 godina, on će izabrati gdje će igrati, osjeća se kao Bosanac i njemu je Bosna sve", kaže Sead koji je porijeklom iz Odžaka.

Nadamo se kako će ovaj 16-godišnji košarkaš ipak odabrati reprezentaciju Bosne i Hercegovine te nastupati za zemlju koju, kako kaže njegov otac, iskreno voli.