Radit će sa Mirkom Novoselom
1

Aco Petrović: Ova reprezentacija će napraviti lijepu sportsku priču

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Aleksandar Aco Petrović je danas u prostorijama Košarkaškog saveza BiH predstavljen kao novi selektor naše reprezentacije. Ovaj proslavljeni trener vjeruje da sa ovom ekipom možemo daleko dogurati kada je riječ o narednom Evropskom prvenstvu.

Na današnjoj press konferenciji Aco Petrović, novi selektor košarkaške reprezentacije BiH, potvrdio je kako se nije dvoumio kada su ga nazvali iz Saveza. Pratio je igru naših košarkaša na proteklom Evropskom prvenstvu i, kako kaže, vidio veliki potencijal.

"Ova reprezentacija može napraviti jednu prelijepu sportsku priču", kazao je Aco Petrović na početku obraćanja novinarskim ekipama kojih je u prostorijama Saveza bilo više nego ikada.

Kako je kazao Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, Bosna i Hercegovina je dobila najvećeg trenera u svim sportovima od postojanja naše zemlje na šta je Petrović odgovorio opaskom da će se Miroslav Ćiro Blažević ljutiti kada čuje njegove riječi.

"Ovo je čovjek koji voli BiH, koji u našim igračima vidi potencijal i vjeruje kako naša reprezentacija može otići na Evropsko prvenstvo u Sloveniju 2013. godine", kazao je Mahmutović.

"Moramo uspjeti"

Petrović je, kako kaže, prateći proteklo Evropsko košakraško prvenstvo u Litvaniji posebno pratio igru naše reprezentacije. Zaključio je da reprezentativci BiH mogu igrati veoma kvalitetno na način na koji on to voli.

"To je bio prvi razlog zašto sam sjeo sa predstavnicima Košarkaškog saveza BiH. U principu smo se vrlo brzo dogovorili o svemu. Izuzetno sam zadovoljan i sretan što sam izabran da vodim ovu reprezentaciju. Nijednog trenutka nismo razgovarali o finansijama. Svjestan sam svih problema, međutim nijedan taj problem neće biti alibi ako nešto ne uspije", kazao je Petrović.

Uz ovog trofejnog trenera, radit će i svjetska košarkaška legenda Mirko Novosel, jedan od pet evropskih košarkaša u Svijetu slavnih. Novosel je u svojoj karijeri osvojio nevjerovatnih 39 medalja.

"On će biti prisutan na pripremama i utakmicama. To vam govori koliko želimo napraviti dobar sportski rezultat", dodao je Petrović koji je najavio i podmlađivanje selekcije.

"Određen broj igrača koji su pošteno nosili dres ove reprezentacije već polako ulazi u neke godine koje treba poštovati i to je neminovan proces", pojasnio je selektor košarkaške reprezenatcije BiH.

Igrači za Petrovića

U narednom periodu će posjetiti sve igrače bh. selekcije i Petrović misli kako će na raspologanju imati kvalitetne igrače koji su spremni dati sve za državni dres. Ljudi iz KS BiH su i prije odabira selektora razgovarali sa ključnim igračima o kandidatima i svi oni su bili za Acu Petrovića.

Popularni Aco Trica također je razgovarao sa bivšim selektorima reprezentacije Mensurom Bajramovićem i Nenadom Markovićem koji će, također, biti dio KS BiH. Uskoro će, kako kaže, razgovarati i sa Sabitom Hadžićem.

O novim igračima u državnom dresu nije mnogo govorio, samo je najavio da će u reprezentaciji biti i Hrvata, što do sada nije bio slučaj.

Okupljanje reprezentativaca bit će 10. jula. Već narednog dana će biti obavljeni ljekarski pregledi, a 12. jula će biti održan prvi trening.

Košarkaška reprezentacija BiH će u Sarajevu boraviti do 24. jula nakon čega idu na turnir u Italiji gdje će igrati sa Finskom, Crnom Gorom i domaćom ekipom na trodnevnom turniru.

Početkom augusta, naša reprezentacija će igrati na turniru u Sloveniji gdje će odmjeriti snage sa Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom. Nakon toga slijedi povratak u Bosnu i Hercegovinu gdje će, prije samog početka kvalifikacija, odigrati još nekoliko utakmica.