Podržite svoju reprezentaciju
39

Aco Petrović: Imamo moćan napad, pobijedit ćemo Latviju

Piše: Edin Isanović
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Seniorska muška košakaška reprezentacija BiH utakmicom protiv Latvije, koja se igra večeras u dvorani Mirza Delibašić od 18:30 sati (uz direktan prijenos na BHT1), počinje kvalifikacije za odlazak na Eurobasket 2013. godine u Sloveniji. Novi stručni štab na čelu sa Aleksandrom Petrovićem u proteklih 45 dana intenzivno je radio. Pomaci su vidljivi, a to je razvedrilo sve ljubitelje čarobne igre pod obručima u našoj zemlji.

Bolji poznavaoci prilika reći će kako su ovo i najbolje odrađene pripreme od postojanja državnog tima. Prvi šef struke demonstrirao je u prijateljskim utakmicama koliko moćno može igrati bh. nacionalna vrsta. Ipak, Petrović poziva na oprez.

"Trebate znati da su prijateljske utakmice jedno, a kvalifikacijske, koje se igraju pod pritiskom, nešto sasvim drugo", naglašava Petrović koji je nametnuo prvi imperativ - plasman na Eurobasket.

"Prema mom mišljenju, nije uopšte upitno da li ćemo se plasirati na Evropsko prvenstvo. Hoćemo, mi smo spremni. Jedino se može postaviti pitanje hoćemo li to uraditi na teži način ili ćemo biti superiorni u grupi", kaže selektor bh. tima.

Inače, Petrović spada u kategoriju studioznih trenera. U proteklih pola godine, koliko je selektor našeg tima, dobro je snimio stanje u bh. košarci. Ipak, priznaje da ga brine defanzivna igra reprezentacije.

"Moramo biti čvrsti u odbrani. Prema mom sudu, imamo najmoćniji napad u Evropi, igramo brzo. No, ne smijemo se ispucavati. U prvom kolu kvalifikacija igramo protiv Latvije. Pobjeda neće doći u pitanje, ali vidjet ćemo kako ćemo odigrati u fazi odbrane. Suparnik će vjerovatno puno šutirati sa distance. Radili smo dosta na tom planu i vidjet ćemo kako će to izgledati na parketu", istakao je Aleksandar koji je, ipak, upozorio na kvalitet suparnika.

"Latvija ima mladu, poletnu ekipu. Međutim, naš skauting je analizirao njihove slabosti i mi ćemo to pokušati iskoristiti", zaključio je Petrović.

Ulaznice za ovaj meč koštaju 15 KM za parter i 10 KM za tribine. Slogan Košarkaškog saveza BiH za ove kvalifikacije je - "Podržite svoju reprezentaciju".

Pored Latvije, u grupi sa BiH su još Holandija, Rumunija i Gruzija. Prve tri reprezentacije plasirat će se na Eurobasket u Sloveniji. Vjerujemo da će naš nacionalni tim to uraditi po osmi put.

Raspored nastupa reprezentacije BiH u kvalifikacijama:

BiH - Latvija (15. augusta) Holandija - BiH (18. augusta) BiH - Gruzija (21. augusta) Rumunija - BiH (24. augusta) Latvija - BiH (30. augusta)

BiH- Holandija (2. septembra) Gruzija - BiH (5. septembra) BiH - Rumunija (8. septembra)