Košarka
0

3. Sarajevo Youth Basketball Festival 2008

Sarajevo-x.com
Udruženje "Internacionalne košarkaške manifestacije" Sarajevo organizuje treći internacionalni košarkaški turnir za mlade pod nazivom "Sarajevo Youth Basketball Festival", koji se već tradicionalno tokom januara održava u Sarajevu.

Širom Evrope se organizuju brojni internacionalni košarkaški turniri i festivali za mlade masovnog karaktera na kojima se okupi i do 400 ekipa iz 20-tak zemalja Evrope. Najpoznatiji turniri u Evropi tog tipa su: Basketball Wien (Beč, mart svake godine) i Lundaspellen (Lund, Švedska, januar svake godine).

Udruženje "Internacionalne košarkaške manifestacije" Sarajevo svojim angažmanom u segmentu omladinske košarke nastoji da uspostavi internacionalni košarkaški turnir za mlade pod nazivom "Sarajevo Youth Basketball Festival" koji će se tradicionalno održavati svake godine u januaru u trajanju od 5 dana i koji će na jednom mjestu okupiti preko 50 klubova iz 10-ak evropskih zemalja, navodi se u saopštenju organizatora.

"Sarajevo Youth Basketball Festivali" su održani u protekle dvije godine sa početkom u prvoj polovini januara na području grada Sarajeva. Učešće na festivalima su uzele mnogobrojne ekipe iz Evropskih zemalja kao što su: Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Engleska, Austrija i Bosna i Hercegovina. Festivali su se održavali u sportskim dvoranama u gradu Sarajevu gdje je odigrano više od 130 utakmica sa oko 800 učesnika festivala.

"Ove godine sa ponosom možemo reći da je Sarajevo Youth Basketball Festival prepoznat i preporučen od strane FIBA EUROPE, što je izvanredan uspjeh uzimajući u obzir činejnicu da ovaj turnir postoji tri godine. Navedena činjenica govori o kvalitetu festivala što je ujedno i priznanje nama kao organizatoru na izvrsno realizovanim dosadašnjim projektima što je doprinjelo afirmaciji, kako omladinske košarke tako i turizma u Bosni i Hercegovini", ističu organizatori.

Ove godine turnir će se igrati u 4 muške i 3 ženske kategorije:do 18 godina,do 16 godina, do 14 godina i do 12 godina. Na turniru učestvuje 48 ekipa sa preko 620 učesnika iz Austrije, Njemačke, Engleske, Slovenije, Grčke, Slovačke, Makedonije, Hrvatske i Bosne i Heregovine.

Utakmice tokom turnira će se igrati na tri lokacije u Sarajevu i to KSC Ilidža, Sala hotela Hollywood i OŠ Nafija Sarajlić.

Za sve utakmice ulaz je slobodan.