sport
0

Košarka: Reprezentacija BiH počinje pripreme za nastupe u kvalifikacijama za EP 2007.

FENA
Košakaški savez Bosne i Hercegovine danas je u Unitic Business centru održao promotivnu pres konferenciju na kojoj su predstavljeni novi direktor reprezentativnih selekcija Haris Hadžić i selektor muške košarkaške reprezentacije Nenad Marković, koji su prezentiarali plan priprema bh. selekcije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2007. godine u Španiji.

Novi selektor Nenad Marković je nakon dugogodišnje uspješne karijere sportiste odlučio da znanje stečeno u radu sa vrhunskim trenerima u zemlji i inostranstvu prenese na nove naraštaje bh. igrača.

"Svjesni smo da preuzimamo veliku odgovornost, ali uprkos postojećoj situaciji u zemlji kada finansiranje sporta zauzima veoma nisko mjesto na dnevnom redu institucija, koje bi to trebale promijeniti naša motivacija je velika. Kod mene lično je slučaj da želim raditi ono što najbolje znam," kazao je Marković.

Prvu akciju novi selektor najvio je već za danas, okupljanjem u Sarajevu 30 najperspektivnijih mladih košarkša naše zemlje, među kojim će biti nekoliko potencijalnih kandidata za prvi tim. Glavninu tima i u ovom ciklisu će sačinjavati igrači, koji nastupaju u stranim ligama, ukuljučujući Vasiljevića, Domercanta ili Castlea.

A-selekcija BiH 40 dnevne pripreme počinje već iduće sedmice okupljanjem 24 igrača u Sarajevu. Slijede pripreme na Vlašići, u Puli i Bihaću, za vrijeme kojih će najbolji bh. košarkaši odigrati prijateljske utakmice s reprezentacijama Mađarske, Švedske, Češke i Crne Gore ili ekipom Budućnosti.

Prvi utakmicu kvalifikacija reprezentacija BiH igra 31. augusta protiv Izraela, a u istoj grupi još su ekipe Makedonija i Portugala. Pobjednik grupe direktno će izboriti nastup na EP, kao i četiri drugoplasirane najbolje ekipe iz kvalifikacionih grupa.