Igre Commonwealtha
0

Korišteni kondomi začepili kanalizaciju

Sarajevo-x.com
Hiljade korištenih i odbačenih kondoma začepili su kanalizacioni sistem u sportskom naselju na Igrama Commonwealtha, tvrde mediji, što je novi u nizu problema sa kojima se suočavaju organizatori takmičenja.

Organizatori igara, koji su uspjeli pobijediti u trci sa vremenom u organizaciji igara, sada se bore sa čišćenjem hiljada nerazgradivih kondoma, koji su bačeni u kanalizaciju u prvoj sedmici takmičenja.

"Ako se to događa, to pokazuje da su sportisti odgovorni i to je pozitivno", rekao je predsjednik Federacije igara Commonwealtha Mike Fennel na press konferenciji. On je istakao da je podsticanje sigurnog seksa bitna stvar.

Organizatori su osigurali više od 8.000 besplatnih kondoma za takmičare, a čini se da je potražnja velika. Jedan od zvaničnika rekao je novinaru lista "Mail Today" da je već iskorišteno više od 4.000 kondoma.

Organizatori su bili odgovorni za brojne probleme, ali za novi incident krivi su isključivo sportisti.

Besplatno dijeljenje kondoma takmičarima postalo je svojevrsna tradicija, nakon Olimpijade u Barceloni 1992. godine.

Na Olimpijskim igrama u Sydneyju 2000. godine, takmičari su brzo potrošili 70.000 besplatnih kondoma, tražeći od organizatora još 20.000, dok je na Igrama u Atini 2004. godine, taj broj iznosio 130.000 prezervativa.

Na Olimpijadi u Pekingu i Vancouveru, organizatori su takmičarima podijelili 100.000 kondoma.