sport
0

Komšić: SP u sportskom ribolovu prilika za predstavljanje BiH

FENA
Svjetsko seniorsko prvenstvu u sportskom ribolovu po obimu je najveći sportski događaj u BiH poslije Olimpijade 1984. godine i dobra je prilika za predstavljanje BiH u svijetu, rekao je Željko Komšić, predsjednik Organizacijskog odbora SP-a, koje će se od 2. do 10. juna održati u Hutovom blatu - Karaotoku.

Očekuje se da će na prvenstvu nastupiti oko 25 ekipa, a dosad je prijavljeno 19 selekcija.

"Ovo će biti vrhunsko sportsko dešavanje koje bi moglo donijeti i ekonomsku korist. To će biti prilika za prezentaciju turističkih potencijala kako Hutovog blata i općine Čapljina, tako i cijele Bosne i Hercegovine", rekao je Komšić na pres-konferenciji.

Finansijska konstrukcija prvenstva je oko 600.000 KM. Dosad je u finasiranju učestvovala samo Vlada Federacije BiH, a prema Komšićevim riječima očekuje se podrška Vlade RS-a i Vijeća ministara BiH koji su obećali pomoć u finansiranju ovog projekta.

Organizacijski odbor ulaže značajne napore da se infrastrukturni radovi privedu kraju. Prilazni put od magistralnog puta M-17 do Karaotoka bit će završen do 10. maja, dok je put od motela Karaotok do takmičarske staze na rijeci Krupi završen.

Tehnički dio provođenja takmičenja je u završnoj fazi, a u toku su aktivnosti u vezi s obukom sudačkog kadra.

Bosnu i Hercegovinu na ovom takmičenju predstavljat će ekipa Jelah Tešanj, koja je osvojila prvo mjesto u prvenstvu BiH.