sport
11

Komšić primio delegaciju "Tour de Francea": Iz Sarajeva šaljemo najljepše poruke mira

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je upriličio prijem za višečlanu delegaciju "Tour de Francea", pokrovitelja prve biciklističke utrke ''Grand prix Sarajevo'', kojom će biti obilježeno 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Komšić je tom prilikom izrazio zahvalnost u ime svih Sarajlija što se ova biciklistička utrka održava u bh. prijestolnici.

"Konačno je došao ovaj dan da organizujemo prvu biciklističku utrku 'Grand prix Sarajevo'. Kada smo prošle godine o tome pričali u Parizu mislio sam da je ovaj dan tako daleko. Ali eto sutra, ali i ubuduće organizovat ćemo ovu utrku ovdje u Sarajevu. Meni lično, svim Sarajlijama, ali i cijeloj BiH je izrazito drago da se ova utrka, kojom će biti obilježeno 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, održava baš ovdje u Sarajevu", rekao je Komšić.

Naglasio je kako će ova utrka poslati poruke mira iz Sarajeva, napominjući kako će se utrka održati u Istočnom Sarajevu i ovdje u Sarajevu.

"Trka će početi u Istočnom Sarajevu, a završit će se ovdje u Sarajevu. Također, trka će potaknuti i razvoj biciklizma u BiH, a znamo da sve više i više ljudi i u Sarajevu koristi bicikl. Do sada su iz Sarajeva išle ratne slike, a sada želimo da idu nove slike, slike mire. Želimo pokazati Sarajevo kao grad mira i grad solidarnosti", istakao je Komšić.

Ambasador Republike Francuske u BiH Roland Gilles, koji je također prisustvovao prijemu, kazao je kako je vrlo značajno da se ovakva utrka održava u Sarajevu.

"Hvala svima na ovako lijepoj dobrodošlici. Svjesni smo kakve poruke se šalju organizacijom ovakve utrke u Sarajevu. Sutra počinje utrka, i drago nam je zbog toga, i želim se zahvaliti svima koji su pomogli da dođe do ovoga", rekao je Gilles.

Osim njega, prijemu su još prisustvovali i vlasnik "Tour de Francea" Jean-Etienne Amaury, direktor "Tour de Francea" Christian Prudhomme, bivši pobjednici ove prestižne biciklističke utrke Bernard Hinault, Bernard Thevenet, Joop Zoetemelk, Felice Gimondi, Greg Lemond i Stephen Roche, predstavnica Grada Zagreba Davorka Jug, predsjednik Biciklističkog saveza BiH Zlatko Berbić i sportski direktor trke Vladimir Kuvalja.

Biciklistička utrka "Sarajevo Grand Prix" bit će održana 22. juna u sklopu projekta "Sarajevo u srcu Evrope". Projekt je organiziran pod pokroviteljstvom Međunarodne biciklističke federacije (UCI), uz aktivnu podršku "Tour de Francea".

Ovogodišnji "Tour de France" startuje 27. jula, a najbolji biciklisti svijeta će kroz 21. etapu preći ukupno 3.664 kilometra.

Utrka "Sarajevo Grand Prix" je uvrštena u kalendar UCI-a, a okupit će oko 140 takmičara iz više od 20 zemalja svijeta. U saradnji s Biciklističkim savezom Balkana, trka će predstavljati i Balkansko prvenstvo za 2014. godinu.

Start utrke je u nedjelju u 11.00 sati iz Istočnog Sarajeva, a cilj je u Sarajevu.