sport
265

Ko kaže da bench nije za žene? Vesna Gašpar (22) je prvakinja u powerliftingu

Piše: L. Č.
Vesna Gašpar, 22-godišnjakinja iz Kiseljaka bavi se powerliftingom, a na balkanskom prvenstvu održanom nedavno u Cetinju u Crnoj Gori osvojila je prvo mjesto u svojoj kategoriji.

Powerlifting je sport snage koji uključuje tri discipline: čučanj, potisak s klupe (bench press) i mrtvo dizanje. Cilj je podići što veću kilažu na sve tri discipline kroz tri pokušaja za svaku disciplinu, pri tome poštivajući jasno određena pravila i znakove sudaca.

Na balkanskom prvenstvu održanom nedavno u Cetinju, Vesna Gašpar iz Kiseljaka je osvojila prvo mjesto u svojoj kategoriji. Ovo je bilo njeno prvo takmičenje, a takmičila se u samo jednoj disciplini, bench pressu RAW po WUAP pravilima u kategoriji do 60 kg (juniori).

"Budući da se mi takmičimo u dvije federacije, GPC i WUAP, ja sam sada nastupala u WUAP, gdje sam postala prvakinja Balkana u bench pressu. To je moje prvo takmičenje i jako sam zadovoljna postignutim rezultatom", kaže Vesna za Klix.ba.

Ova djevojka je završila opću gimnaziju u Kiseljaku, a trenutno pohađa treću godinu na odsjeku Sigurnosne i mirove studije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Trenirala je ragbi dvije godine, a powerliftingom se počela baviti sasvim slučajno, uz fitness.

"Počela sam trenirati u klubu u kojem se powerlifteri pripremaju za takmičenja i to mi se svidjelo. Jedan stariji kolega je primjetio da sam zainteresirana za taj sport i pitao me je da li bih se željela takmičiti", priča Vesna koja je postepeno ulazila u ovaj sport u kojem, kako kaže, prvenstveno treba da se savlada tehnika kako ne bi došlo do povreda. Imala je podršku starijih poweliftera koji iza sebe imaju godine iskustva i koji su balkanski prvaci i rekorderi.

"Ono što me privuklo u ovom sportu je sama činjenica da jača čitavo tijelo i dovodi ga u formu. Osjetim da sam jača, čvršća i stabilnija, odličan je za izbacivanje stresa i negativne energije i jednostavno se bolje osjećam u svom tijelu", kaže Vesna i dodaje kako je uz ovaj sport imala priliku steći dosta novih poznanstava i prijatelja koji žive zdrav život, a što je danas, kako kaže, rijetkost.

"Treniram četiri puta sedmično, treninzi su intenzivni i jako je važan odmor mišića nakon svakog treninga. Postoje dva programa: spremanje za takmičenje i pauza od takmičenja. Dok traju pripreme za takmičenje trenira se jače i intenzivnije da bi se na samom takmičenju dao maksimum. Na pauzama od takmičenja smanjujem intenzitet i fokusiram se na trčanje i kondicioni trening, te samoj sebi uvodim neke nove vježbe", pojašnjava Vesna za Klix.ba.

Dodaje kako je prehrana jako bitan faktor u ovom sportu, te stoga pazi na ravnomjeran unos proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća.

"Uz ovaj sport sam naučila mnogo o zdravoj ishrani i izbjegavam brzu hranu i nezdrav način života", dodaje.

Naša sagovornica nastavlja sa pripremama za svoje drugo takmičenje koje će se održati u Srbiji i na kojem će nastupati u sve tri discpiline. Nakon toga slijedi jedno od važnijih takmičenja - svjetski kup u Mađarskoj za koji, kako kaže, nije sigurna hoće li se ići budući da se sama finansira.

I iako se powerlifting i bodybuilding percipira kao "muški" sport, Vesna ne misli da je to nužno tako.

"Većina ljudi smatra kako je ovo muški sport baš zbog velikih težina, ali ne bih rekla da je tako. Kroz ovaj sport se može postići lijep izgled i zadržati ženstvenost, a istovremeno i ojačati tijelo. Preporučila bih svim djevojkama koje se žele riješiti viška kilograma i izgraditi lijep izgled tijela da počnu da treniraju i da se ne boje tegova, te da, da naravno, uz stručnu osobu izvode vježbe", kaže Vesna Gašpar na kraju razgovora za Klix.ba.