Oštar start
0

Ko je ovdje lud?!

Piše: Bakir Tiro
"Na nasilnike treba udariti silom", tvrdio je državni vrh jedne od demokratskih zemaja poslije divljanja huligana na najvećem derbiju njihove države. Ne, nije riječ o evropskoj velesili.

Govorimo o nama susjednoj Hrvatskoj, nešto više razvijenoj od BiH, ali i u puno većem dugu. Međutim, u Hrvatskoj je vladavina prava nemjerljivo veća nego u zemlji u kojoj mi živimo. Veća je jer imaju neusporedivo ugledniji politički vrh. Zamislite, sa njim građani "lijepe njihove" nisu zadovoljni. Da provedu pet dana u "vilajetu" Bosne i Hercegovine, a kojom vladaju mračnjaci, nesposobnjakovići i lijenčine, sve bi im se samo kazalo. Svoj državni vrh vjerovatno cijenili bi beskrajno.

Nezaštićena policija

I dok su u Hrvatskoj reagirali ekspresno nakon što je neka budala na tribinama petardom povrijedila policajca koji je ostao bez oka, pa skoro i bez sluha, naša politička vrhuška i dalje je i slijepa i gluha na pošast huliganstva. Susjedi su se digli na noge. Nakon incidenata na utakmici u Maksimiru (Dinamo – Hajduk 0:0) u kojima je u subotu naveče privedeno 90 huligana, počinioca koji je "pokušao ubiti policajca" jure svi. Hitno će izmijeniti Zakon o ovlastima policije, postrožiti već postojeći za nasilje na sportskim terenima, proširiti bazu podataka huligana kojima će biti zabranjen ulazak na stadione. Mi ne štitimo naše policajce koji su skoro svakog vikenda na udaru divljaka. Bh. političarima to apsolutno nije bitno. Na izvanrednu policiju, što su dokazali i u "slučaju Dobrovoljačka", izdvajaju se mizerna sredstva iz budžeta, te "žive mete" nasilnika rade za bijedne plate, sa ograničenom upotrebom represije protiv kršitelja zakona.

Političari nam pričaju priče kako su plebiscitarno za pravnu državu, državu vladavine prava, a obespravili su stub stabilnosti društva - policiju. Pričaju nam i kako su za suzbijanje nasilja, a još nemamo jedinstven Zakon o nasilju na sportskim terenima. Još nemamo ni bazu podataka o huliganima.

Na tragediji prikupljali glasove

U Hrvatskoj političari su jedinstveni. Država odlučno kreće u "rat" protiv huligana. Rade to jer svojim građanima žele obezbijediti sigurnost svugdje, pa i na sportskim borilištima. Kod nas je prošle jeseni ubijen Vedran Puljić, nedužno stradali navijač Sarajeva. Političari su i na ovoj tragediji samo pokušali prikupiti dodatne glasove za predstojeće izbore. Ma, molim vas lijepo? Pet dana su pričali o smrti pokojnog Vedrana, obećavali strožije zakone i borbu protiv huligana. I, onda? Šta se desilo? Ništa! Ništa!

Huligani su i ovog proljeća divljali našim stadionima i ulicama, te je puka sreća kako novih ljudskih žrtva nije bilo. Opet treba podsjetiti. Ni zločin u Širokom Brijegu nije rasvijetljen. Puljićev ubica još je na slobodi.

Sportskim uspjesima gube publicitet

Šta i očekivati od države čiji je premijer Nikola Špirić?! Za sport u četverogodišnjem mandatu sa svojim pandamima ministrima u Vijeću ministara nije uradio ništa! Godinama blokira dati državljanstava remonimiranim sportistima iz susjednih zemalja, naših korijena, a koji žele braniti boje BiH. Špirić u svojoj ladici skriva njihovu dokumentaciju, a ostali ministri ili neće ili su nemoćni da urade bilo šta o tom pitanju. Njima svima zajedno nije u interesu da sport u BiH bude bolji zato što bi pali u drugi plan. Dokazano je da ih je zasjenio svaki sportski uspjeh u ovoj zemlji, te su u tim danima gubili publicitet.

Ni ljudskosti, ni morala, ni odgovornosti

Ipak, mnogi su smatrali da u našim vlastodršcima ima barem malo ljudskosti, te da će se boriti protiv huligana, kako bi zaštitili normalnim ljudima i navijačima na našim stadionima. Sudeći prema radu političkog vrha BiH u vlastodržcima nema ni ljudskosti, ni trunke morala, ni odgovornosti.

Da ne bude zabune, nisu samo Špirić i Vijeće ministara BiH krivi za divljaštvo na sportskim borilištima i ulicama BiH. Članovi Predsjedništva ove države kada "namirišu" uspjeh neke od reprezentacija slikaju se sa igračima, selektorima. Pogađate, pokupe političke poene. E, sad reći će "nemamo ovlasti", "ruke su nam vezane". Jesu, ali i Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske nema ovlasti, pa svojim istupima vrši konstantan pritisak na tamošnju Vladu koja, htjela ili ne, potom se mora prihvatiti posla, pa tako i borbe protiv huligana.

Kad bi i kod nas počeli raditi, a ne preko sporta samo "kupovati" političke poene...

Mi ili političari? Ko je ovdje lud?!