sport
66

Ko će 15. augusta skakati sa Starog mosta?

Klix.ba
Andy Jones
Predstavljamo prvih pet od 14 elitnih svjetskih skakača koji će 15. augusta skakati sa Starog mosta u Mostaru, na šestom ovogodišnjem takmičenju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2015.

Među njima je deset stalnih i četiri takmičara sa pozivnicom (džoker takmičari). Slijede kratka predstavljanja prvih pet stalnih takmičara.

Orlando Duque (Kolumbija, 1974.)

Skakač sa 12 svjetskih titula, legenda cliff divinga, čovjek koji je ostavio dubok trag na ovaj sport. On je zaštitni znak cliff divinga, a njegov zaštitni znak je duga crna kosa svezana u rep. Već 15 godina je u vrhu i – uprkos tome što je napunio 40 godina – i dalje nastavlja da se takmiči na najvišem nivou. Osvajač je prvog Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2009. godine. U Mostaru će sigurno imati veliku podršku publike, koja se dobro sjeća njegovih posjeta gradu na Neretvi i skokova sa Starog mosta.

Artem Silchenko (Rusija, 1984.)

Artem Silchenko ne zadovoljava se drugim mjestom. Njegov životni moto je "mogu pobijediti i moram pobijediti". Takav stav doveo ga je do titule prvaka 2013. godine, kada se do samog kraja bespoštedno borio sa Garyjem Huntom. Silchenko je stalni učesnik prvenstva od 2009. godine, pobijedio je na 10 takmičenja, a osim titule 2013., dva puta je bio viceprvak i dva puta treći. Prošla sezone za njega je bila ispunjena povredama, ali na kraju je ipak uspio doći do drugog mjesta u ukupnom poretku. Vlasnik je rekorda za najveći broj bodova za jedan skok na Svjetskom prvenstvu – 183,00 boda. Ove godine se na pobjedničko postolje penjao u Teksasu, kao treći.

Andy Jones (SAD, 1985.)

Andy je sa takmičarskim skokovima počeo u srednjoj školi. Od 2009 do 2014. godine nastupao je u predstavi 'O' čuvenog kanadskog Cirque du Soleil, a radi i kao filmski kaskader (Hangover 3). Na takmičenju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva prvi put je učestvovao 2011. godine, kao džoker na turniru u Bostonu. Stalno mjesto u prvenstvu prvi put je izborio u sezoni 2014, a i ove godine nastupa na svih osam takmičenja. Najveći uspjeh je ostvario prošlog mjeseca na Azorima, kada se prvi put popeo na pobjedničko postolje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, kao trećeplasirani.

Michal Navratil (Republika Češka, 1985.)

Michal Navratil je jedan od najkonstantnijih skakača u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu. Stalni je skakač još od prvog izdanja prvenstva 2009. godine. Još kao dijete takmičio se u plivanju i gimnastici, da bi u desetoj godini prešao na skokove u vodu. Najbolji rezultat mu je drugo mjesto na takmičenju u La Rochellu 2011. godine, te plasman na treće mjesto u ukupnom poretku iste godine. Radi kao filmski kaskader, a nastupa i na kruzerima najveće svjetske kruzing kompanije Royal Caribbean. Navratil nije nepoznat Mostarcima: 2009. godine je sa Orlandom Duqueom odradio trening i skakao sa Starog mosta.

David Colturi (SAD, 1989.)

Bivši prvak SAD-a u skokovima sa 10-metarske platforme, David Colturi je na takmičenju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva prvi put nastupio kao džoker u Bostonu 2011. godine. Naredne godine je postao najmlađi skakač koji je nastupao u kompletnoj sezoni Svjetskog prvenstva. Debitantsku sezonu obilježio je odličnim nastupima: osvojio je dva treća mjesta. Prva pobjeda došla je naredne godine. Tri godine zaredom je bio peti u ukupnom poretku. Ove sezone je bio drugi na otvaranju sezone u Kolumbiji, a u ukupnom poretku trenutno zauzima peto mjesto.