sport
163

Klub ritmičke gimnastike BosnaGym: Ženski sport još uvijek nije dovoljno podržan

Piše: Edin Isanović
Klub ritmičke gimnastike BosnaGym najuspješniji je klub u BiH, a potvrda tome su postignuti rezultati na prvenstvu BiH i na međunarodnim turnirima.

Najbolje i najuspješnije takmičarke u Bosni i Hercegovini u seniorskoj, juniorskoj i kadetskoj kategoriji su iz ovog kluba.

Također, ovaj kolektiv već 15 godina organizuje i međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici "Sjećanje na Suadu Dilberović" koji je u regiji i šire izuzetno cijenjen.

Direktorica Aida Hadžić kaže kako su takmičarke ostvarile dobre rezultate na bh. prvenstvu.

"Belma Popovčević osvojila je prvo mjesto u konkurenciji seniorki, Adisa Bjelić je bila prva u konkurenciji juniorki, Sara Ažman zauzela je drugu poziciju u konkurenciji kadetkinja, dok je Emina Huko bila treća u konkurenciji juniorki. Pored ovih rezultata naše takmičarke osvajaju veoma zapažene rezultate na međunarodnim turnirima od kojih izdvajamo rezultate sa posljednjih takmičenja na kojim su naše predstavnice nastupale. Tako je Ena Smajić u konkurenciji godišta 2007. bila treća na 7. memorijalnom kupu Paraćin. Ajla Šeta je u kategoriji 2000. godišta dotakla vrh, a osam godina mlađa Asja Delić bila je druga na Pecs Cupu 2015. u Pečuhu. U Budvi na XI Internacionalnom turniru Dani Budve 2015 Ena Smajić bila je prva bez rekvizita i treća u kategoriji - obruč. Emina Capin i Asja Delić bile su druge", kazala je direktorica kluba ritmičke gimnastike BosnaGym Aida Hadžić.

Naglašava kako klub trenutno ima 50 članova. Ipak, smatra kako ženski sport još uvijek nije dovoljno podržan u društvenoj zajednici i nije dovoljno promovisan.

"Naš klub je u okviru 'Dječije nedjelje' koju je organizovalo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo, promovisao ritmičku gimnastiku i ženski sport s ciljem uključenja djece u sportske aktivnosti koje su od velikog značaja. Klub će i u budućnosti raditi na promovisanju ovog sporta i nadamo se da će u narednom periodu doći do većeg porasta popularnosti ritmičke gimnastike i ženskog sporta u našem društvu. U budućnosti želimo da naše takmičarke reprezentativno predstave svoju zemlju na evropskim i svjetskim takmičenjima i da ostvare san da predstave zemlju na Olimpijskim igrama", zaključila je Aida Hadžić.