sport
0

Klitschko novi prvak svijeta u teškoj kategoriji

NINA
Ukrajinac Vitali Klitschko osvojio je titulu prvaka svijeta u teškoj kategoriji, u verziji Svjetskog bokserskog saveza (WBC), nakon što je jutros u Los Angelesu savladao Južnoafrikanca Corriea Sandersa prekidom borbe u 8. rundi.

Meč za upražnjenu titulu apsolutnog prvaka svijeta u verziji WBC, koje se Britanac Lennox Lewis nedavno odrekao, bio je neravnopravan od početka. Klitschko je dominirao od prve do osme runde kada je sudac prekinuo borbu jer Sanders više nije bio u stanju da pruža otpor.

Ovom pobjedom, 34. u karijeri od čega 33. nokautom, Vitali Klitschko je "osvetio" brata Vladimira koji je u martu 2003. u Minhenu poražen od Sandersa u duelu za titulu prvaka svijeta u verziji Svjetske bokserske organizacije (WBO).

Tridesetdvogodišnji Ukrajinac tako se, konačno, domogao titule koja mu je izmakla u nezaboravnom meču sa Lennoxom Lewisom proše godine. Meč je tada prekinut u šestoj rundi zbog ozlijede Klitschka koji je do tog trenutka imao prednost kod svih sudaca.

Očekivao se revanš dvojice velikana ringa, ali Lewis se nedavno povukao pa je Klitschko iskoristio prvu priliku da zauzme njegovo mjesto.