Atletika
0

Kiruiu zlato u maratonu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Abel Kirui pobjednik je maratonske utrke na Svjetskom prvenstvu u Berlinu, čime je produžio dominaciju Kenijaca, kojima je ovo treća titula za redom u najtežoj disciplini. Kirui je stazu prešao za dva sata, šest minuta i 54 sekunde, što je novi rekord svjetskih prvenstava.

Drugo mjesto pripalo je još jednom Kenijcu Emanuelu Mutaiju, koji je za vodećim zaostao za 54 sekunde, dok je bronzu osvojio Cegej Kebede iz Etiopije sa vremenom 2.08:35.

Ovo je tek druga maratonska pobjeda za 27-godišnjeg Kiruija, koji je bio drugoplasirani u utrci u Berlinu 2007. godine, kada je Hajle Gebreselasije oborio tadašnji svjetski rekord. Prvi trijumf Kirui je ostvario u Beču prošle godine.

U odsustvu svjetskog rekordera Gebreselasija, olimpijskog šampiona Kenijca Samuela Vangirua, dvostrukog svjetskog šampiona Marokanca Jaruada Gariba i branioca svjetske titule Kenijca Luka Kibeta, utrka je bila potpuno otvorena.

Izjednačena utrka trajala je do 16. kilometra, kada je Kebede prvi napao. Kod 27. kilometra izdvojila se kenijska trojka Mutai – Kirui – Ceriot, Deriba Merga iz Etiopije i Dieudon Disi iz Ruande.

Na pet kilometra do cilja Kirui se odvojio od Mutaija i napravio je prednost od 100 metara. 24-godišnjem Mutaiju ovo je tek drugi podijum, pošto je 2007. godine pobijedio na maratonu u Amsterdamu.