sport
26

Kinez Qiang svjetski prvak u preciznom slijetanju paraglajderom

Klix.ba
Titulu najboljeg i prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu u preciznom slijetanju paraglajderom je osvojio Sheng Guang Qiang iz Kine, drugo mjesto osvojio je prethodni svjetski prvak Jaka Gorenc iz Slovenije, a trećeplasirani je bio Tomaš Lednik iz Češke.

Svjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju paraglajderom je uspješno okončano sa 12 uspješnih serija letenja.

Na takmičenju je učestvovalo 79 pilota iz 18 zemalja (Bjelorusija, BiH, Bugarska, Kina, Češka, Hrvatska, Mađarska, Japan, Kazahstan, Kolumbija, Litvanija, Rumunija, Rusija, Slovenija, Srbija, Tajland, UK, Turska).

Što se tiče timskih rezultata reprezentacija, prvo mjesto pripada reprezentaciji Češke, drugo reprezentaciji Bugarske, a ne trećem mjestu je reprezentacija Srbije.

Kada je u pitanju naša reprezentacija, ona je prema ukupnom rezultatu na 13. mjestu. Pojedinačni rezultati naših reprezentativaca su slijedeći: Dino Delić – 57. mjesto, Mario Knezović – 68. mjesto, Hazim Ljubijankić – 70. mjesto, Elvis Ljubijankić – 73. mjesto, Miron Matijević – 77. mjesto.

"Ponosni smo na činjenicu da je ovo najznačajnije međunarodno sportsko takmičenje koje se održalo u našoj zemlji nakon XIV Zimskih olimpijskih igara, te ujedno i najveće paraglajding takmičenje koje će se desiti u naredne dvije godine u svijetu“ naglasio je Mirvad Zenuni, direktor takmičenja.

Bosna i Hercegovina je ove godine imala čast da organizuje Svjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju paraglajderom – PGAWC 2013, koje se održalo na Bjelašnici u periodu od 17. do 25. augusta 2013. godine. Paraglajding klub "Extreme" i Vazuhoplovni savez BiH bili su domaćini ovog prestižnog sportskog takmičenja koje se organizuje svake dvije godine pod nadzorom Međunarodne vazduhoplovne federacije (FAI), priznate od Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC).

PGAWC je najcjenjenije, najzahtjevnije i najatraktivnije takmičenje u disciplini preciznog slijetanja paragliderom. Ono okuplja najbolje svjetske pilote paraglidera, bivše, aktuelne i buduće svjetske prvake čije prisustvo garantuje dolazak pilota amatera, turista i zaljubljenika u vazduhoplovne sportove iz svih dijelova svijeta. U tom kontekstu organizacija ovakvih događaja ima izniman značaj na razvoj turizma zemalja domaćina takmičenja.