Najmlađi igrač US Mastersa
1

Kinesko čudo od djeteta u golfu sanja o grand slamu

Klix.ba
Guan Tianlang (Foto: AFP)
Guan Tianlang (Foto: AFP)
Četrnaestogodišnji Guan Tianlang, Kinez koji je proglašen kineskim čudom u svijetu golfa, postavio je sebi za cilj da bude prvi igrač legendarnog Golf grand slama i pobijedi u sve četiri kategorije.
Guan Tianlang (Foto: AFP)
Guan Tianlang (Foto: AFP)
Guan će iduće godine biti najmlađi golf igrač koji će se takmičiti na US Mastersu, jer će tada imati 14 godina, pet mjeseci i 17 dana.

Ovaj školarac izjavio je kako se nada da će Masters biti samo početna tačka.

"Sanjam o tome od kada sam bio dječak. Želim da jednog dana pobijedim sva četiri takmičenja u jednoj godini", rekao je Guan u intervjuu za AFP.

Takav uspjeh bi zasjenio čak Guanovog idola Tigera Woodsa koji je 14 puta zaredom osvojio titulu najboljeg golf igrača, jer ni on nije nikada osvojio sva četiri takmičenja u jednoj kalendarskoj godini.

Guan će stajati rame uz rame s Woodsom na Mastersu, a moža će se i takmičiti protiv svog heroja na Olimpijskim igrama u Rio de Janeriu 2016. godine kada će se golf vratiti u Igre.

"San svakog atletičara je da predstavlja svoju državu na Olimpijadi. Bila bi velika čast za mene da predstavljam Kinu i definitivno ću naporno raditi na tome", rekao je Guan.

Guan inače trenira u SAD-u. Golf je počeo igrati kada je imao četiri godine. Prošle godine postao je najmlađi dječak koji je učestvovao u European Touru na Volvo China Open u Tianjinu kada je imao 13 godina i 177 dana, te na US Openu. Sedam mjeseci kasnije kvalificirao se za Masters te je pobijedio na Azijsko-pacifičkom amaterskom takmičenju na Tajlandu iz jednog poteza.

Guan je izjavio kako se ne brine zbog učešća na Mastersu, jer mu je čast igrati s najboljim golf igračima na svijetu.

"Ima još mnogo segmenata koje moram unaprijediti, ali radit ću na njima i nadam se da ću igrati bolje", doda je.

Tinejdžer ustaje u 6:30 sati i vježba dva sata dnevno nakon škole. Kaže kako mu je teško stići obaviti sve obaveze, ali odvoji i vrijeme za svoje prijatelje s kojima igra košarku.