sport
0

Kineskim sportistima zabranjeno reklamiranje

FENA
Kineske vlasti zabranile su svojim sportistima da snimaju reklame i da se bave bilo kakvim aktivnostima koje imaju veze sa marketingom, a sve u želji da osiguraju trijumf na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

"Sportstima naše zemlje je zabranjeno da učestvuju u bilo kakvim društvenim aktivnostima, čak i sportistima koji su zvijezde, da bi mogli dobro da se spreme za Olimpijske igre 2008. godine", navodi se u saopštenju ministra sporta Liu Penga.

"Sportistima koji učestvuju u društvenim aktivnostima relativno je lako skrenuti misli sa važnih stvari. Ako se ovo ne spriječi, može imati uticaja na njihov trening i biti pogubno za pripreme Igara u Pekingu", objasnio je Liu.

U saopštenju se ne navodi na šta se "društvene aktivnosti" odnose, ali javnost ocjenjuje da se to odnosi na komercijalne ugovore.

Kina ima stroge standarde koje primenjuje na svoje sportiste, a sve to je pooštreno za predstojeće olimpijske igre.

Osvajač zlatne medalje u skokovima u vodu na Olimpijskim igrama, Tijan Lijang izbačen je iz reprezentacije 2005. godine zato što je učestvovao u mnogo televizijskih reklama.

"Kineski sportisti učestvuju u previše reklama nakon Igara u Atini 2004. Neki od njih jednostavno ne razlikuju svoju ulogu sportiste i reklamera", rekao je bivši generalni sekretar Kineskog olimpijskog komiteta Vei Ji Jong.