Jedan od najboljih bh. brzoklizača
1

FOTO / Kerim Balić: Svaki moj uspjeh motiviše me da radim još više

Piše: Edin Isanović
Kerim Balić
Kerim Balić
Kerim Balić je jedan od najboljih bh. brzoklizača. Kao i većina dječaka, prvo je trenirao nogomet, no tvrdi kako se nije pronašao u tom kolektivnom sportu. Klizanjem se počeo baviti rekreativno 2004. godine. Treneri su uočili njegovu nadarenost i dobio je poziv da počne ozbiljno raditi.

Balić je trenutno član KKK Sinsa i reprezentativac je naše zemlje. U posljednje vrijeme imao je dosta dobrih rezultata. Kerim ističe kako iza svakog uspjeha stoji puno truda i odricanja.

"Na kraju se sve isplati, a svaki moj uspjeh još me više motiviše. Treniram još više i jače kako bih nastavio tim putem. Za velike rezultate treba puno rada. Kada je raspust, treniram dva puta dnevno. To su obično treninzi na ledu i u teretani. Pokušavam isto i kada idem u školu, ali je malo teže", kaže Balić za Klix.ba.

Velika podrška roditelja

On dodaje kako u svemu ima veliku podršku roditelja i da bez toga ne bi uspio.

"Moram se zahvaliti i Savezu klizačkih sportova BiH koji mi pomaže. Ove godine su nam osigurali novu reprezentativnu opremu i finanasirali su nam odlazak na Svjetsko prvenstvo. Također, osigurali su odlazak ostalih reprezentativaca na velika takmičenja. Omogućili su nam tokom sezone dodatne treninge na ledu. Sve to je za pohvalu".

Balić napominje kako je u dosadašnjoj karijeri imao veliku podršku svoje škole, a posebno razrednika Ede Pamuka.

Potom je nabrojao i najbolje rezultate.

Balić sa Park See Yeongom, svjetskim prvakom i rekorderom na 500 m
Balić sa Park See Yeongom, svjetskim prvakom i rekorderom na 500 m
"Na takmičenju u sastavu Danubia kupa, najjačeg regionalnog takmičenja za regiju srednje i istočne Evrope, osvojio sam 3. mjesto - bronzanu medalju. To je najveći uspjeh u mojoj karijeri. Tu sezonu 2008/09. odradio sam perfektno. Pehar je na kraju došao kao šlag na tortu. Također, iste godine izborio sam Future Champion Trophy, takmičenje na kojem se sastaje deset najboljih klizača istočne i srednje Evrope i deset najboljih sa zapada Starog kontinenta. Tada sam osvojio jedanaesto mjesto".

Klizanje je puno adrenalina

Nedavno je ovaj bh. reprezentativac učestvovao na jednom takmičenju u Poljskoj. Kaže da je oduševljen te da je postigao više od očekivanog.

"Popravljanje ličnih rekorda ostavit ću za Tursku. Ovo je bilo moje prvo svjetsko takmičenje, tako da je bila prisutna i trema, na kraju sam bio 30. na 500 metara. Organizacija je bila vrhunska, ali i konkurencija, oboreno je nekoliko rekorda. S obzirom na uslove treniranja drugih takmičara, ja sam zadovoljan", kazao je Balić, koji se osim klizanjem bavi atletikom i rolanjem.

Ističe da klizanje u BiH nije popularan sport.

"Kada spomenem čim se bavim, ljudi uopće nemaju predstavu o čemu se radi. Da bi se ovaj sport podigao na viši nivo potrebno je mlade osobe prvo upoznati sa klizanjem koje je izuzetno uzbudljivo, dinamično i puno adrenalina. U drugim zemljama tribine su na takmičenjima ispunjene do posljednjeg mjesta", zaključio je Balić koji će ovu sezonu završiti takmičenjem u Celju i Izmiru, gdje će težiti popravljanju ličnih rekorda.