Taekwondo turnir A klase
0

Katana srebreni, Avdović bronzana na Austria Openu

Taekwondo turnira A klase
Ovog vikenda, 5.-6. juna, taekwondo klub Novi Grad Sarajevo je učestvovao na otvorenom Evropskom turniru A klase za nacionalne timove i klubove, Austrian Open u Innsbrucku.

U konkurenciji preko 230 timova i nacionalnih selekcija sa nešto više od 1000 takmičara iz čak 33 države, izabranici Novog Grada, kao jedini predstavnici naše države, osvojili su jednu srebrenu i jednu bronzanu medalju. Inače, Austrian Open je jedan od 8 evropskih turnira A kategorije, a ove godine, kvalitetom takmičara koji su učestvovali, German Open je postao jedan od najkvalitetnijih turnira A klase u Evropi. Svojim prisustvom, takmičenje su uveličali i takmičari koji nose evropske i svjetske titule kao i olimpijski osvajači medalja.

Srebrenu medalju za Novi Grad Sarajevo osvojio je Amir Katana, u kategoriji seniora do 80 kg. Prvo kolo Amir je prošao bez borbe, a u drugom je savladao predstavnika Austrije sa 5:1. U trećem kolu predstavnika Njemačke nakon dodatne runde i odlukom sudaca, te u četvrtom, finalnom krugu, poražen od predstavnika Njemačke sa 5:6.

Bronzanu medalju je osvojila Bahra Avdović, u konkurenciji juniorki do 63 kg. U prvom kolu je savladala predstavnicu Norveške sa 3:1, a u drugom kolu predstavnicu Hrvatske sa 7:2, dok je u polufinalnom krugu poražena, takođe od predstavnice Hrvatske.

Još jedna predstavnica kluba je nastupila na takmičenju u konkurenciji juniorki, Nejla Kaljanac koja je u prvom kolu porazila takmičarku Hrvatske sa 5:2 i nažalost u drugom kolu izgubila od predstavnice Njemačke.

Naše takmičare su vodili treneri, Mustafa Jaramaz i Belmir Berberović.

"Takmičari taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo su sudjelovali na otvorenom Evropskom turniru A klase i postigli jedinstven uspijeh za BiH. Takmičar, Amir Katana, je prvi koji je došao do finala i osvojio srebrenu medalju za BiH na ovom prestižnom turniru. Turniru koji je okupio nešto više od 1000 takmičara iz 230 klubova i reprezentacija iz 33 države. U svakom slučaju, možemo reći da je ovo takmičenje, za naše sportaše, bilo veoma inspirativno, a i stručni štab, našeg kluba, je dobio bolji uvid u kvalitetu potencijalnih kandidata, koji će u narednom periodu odlučiti na koje sportaše treba računati tokom nastupa na predstojećim zvaničnim takmičenjima. Sve to nam daje veliki optimizam u daljem radu te ove godine imamo osnova da se nadamo evropskoj seniorskoj medalji", izjavio je Belmir Berberović, trener kluba.