sport
0

Karate: BiH najuspješnija na Prvenstvu Balkana

FENA
Reprezentacija Bosne i Hercgovine nasjuspješniji je učesnik 12. seniorskog prvenstva Balkana u karateu, koje je danas završeno u Tuzli.

U konkurenciji 250 takmičara i takmičarkiiz osam zemalja predstavnici BiH ukupno su osvojili 13 medalja, šest zlata, dva srebra i pet bronzi.

Nakon što je u subotu, prvog dana takmičenja, osvojeno zlato u ženskim ekipnim borbama, te dvije bronze muške i ženske ekipe u katama, žetva medalja nastavljena je u nedjelju u pojednačnim borbama.

U ženskoj konkurenciji titule prvakinja Balkana osvojile su Mrsada Suljkanović, koja je u finalnoj borbi kategorije do 60 kg pobijedila svjetsku prvakinju Snežanu Perić (SCG), i Alma Ibrahimefendić, do 60 kg, dok je Arnela Odžaković u istoj kategoriji bila treća.

Kod seniora najsjajnija odličja za BiH izborili su: Dejan Kasumović (do 65 kg), Mate Odak (do 75 kg) i Arnel Kalušić (preko 80 kg), srebra su osvojili Mensur Cakić (do 70 kg) i Oliver Mandarić (apsolutna), dok su bronze pripale Hamidu Slati (do 65 kg) i Damiru Kurtagiću (do 70 kg).

Ukupni poredak reprezentacija: 1. Bosna i Hercegovina, 2. SCG, 3. Turska, 4. Grčka, 5. Makedonija, 6. Bugarska, 7. Rumunija i 8. Albanija.