Prvi snimci nasilja u Portugalu
0

Kako je policija udarala bh. navijače u Lisabonu

Piše: A. Karadža
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Dio navijača BiH koji je bio u Portugalu, bio je izložen brutalnom ponašanju pripadnika tamošnje policije koja ih je maltretirala i udarala zbog čega je više njih zadobilo posjekotine po raznim dijelovima tijela, a udaranja nisu pošteđene čak ni žene, objavila je ovih dana većina medija u Bosni i Hercegovini.

Osim udaranja i primjene fizičke sile, navijači naše reprezentacije koji su prešli hiljade kilometara kako bi bodrili svoj tim sprječavani su na razne načine da uđu na stadion. Tako su ljudi koji su došli iz Australije ili Amerike na tribine stadiona Luz ulazili i pola sata nakon početka meča, a sve zbog pretresenja i zadržavanja na ulazima.

Ipak, to bi se moglo i zanemariti da policija nije koristila palice i razbijala glave našim navijačima. Nakon takvog ponašanja, reakcija naših navijača koji su pogrdnim riječima dočekali reprezentaciju na Sarajevskom aerodromu je očekivana, iako neopravdana.

Nema vijesti da će Nogometni savez BiH podnijeti žalbu te da će FIFA reagovati na ovakvo ponašanje policijskih snaga u Portugalu.

Na brutalnost snaga reda i mira u Lisabonu, reagovao je i navijač Almir Kozlica koji je je adresu FIFA-e uputio pismo u kojem traži odgovore na pitanja vezana za cijenu ulaznica koja je bila skuplja za naše navijače, iako je to protivno pravilima. Drugo pitanje se odnosilo upravo na probleme sa policijom koja je koristila palice i policijske pse.