sport
42

Kajakaš Darko Savić za Klix.ba: Deseti sam na listi najboljih na svijetu, to je veliki uspjeh

Piše: Edin Isanović
(Foto: redbull.ba)
Darko Savić iz Banja Luke nalazi se na 10. mjestu svjetske rang liste najboljih kajakaša. To mnogi ne znaju, a to je ujedno veliki uspjeh za Bosnu i Hercegovinu. Rijetko u kojem sportu se možemo pohvaliti da imamo nekog sportisu među najboljim na planeti. U intervjuu za Klix.ba Savić je govorio o sezoni koja je na izmaku, najboljim rezultatima, popularnosti ovog sporta u našoj zemlji, opisao je jedan svoj radni dan i najavio planove za budućnost.

U uvodu se osvrnuo na aktuelnu godinu.

"Sezona u 2014. godini počela je dobro. Na međunarodnom turniru u spustu u Sloveniji zauzeo sam treće mjesto. To je bilo prvo takmičenje u sezoni i dobra provjera. Posebno sam ponosan na trku Svjetskog kupa u sprintu koja se održala u Beču. Veslao sam izuzetno dobro i plasirao se u finale. Naredne godine glavni austrijski grad domaćin je Svjetskog prvenstva. Nakon nadmetanja svjetskog kupa na rang listi se nalazim na 10 mjestu. To je veliki uspjeh", podvlači Savić koji je član Kajak-kanu kluba Vrbas.

Nabrojao je rezultate u karijeri na koje je najponosniji.

"Moj najbolji rezultat je 5 mjesto na Svjetskom kupu u Banjoj Luci. Na toj trci nedostajala mi je jedna sekunda za medalju. Ipak, to je veliki uspjeh za bh. kajak sport. Pobjeđivao sam na međunarodnim takmičenjima u regionu i višestruki sam prvak BiH u spusti i slalomu", kaže ovaj nadareni sportista.

Darko smatra da je kajak u BiH jedno vrijeme bio neprimjetan.

"Na svu sreću, u proteklih nekoliko godina doživio je zavidnu popularnost. Veliki doprinos tome imaju takmičenja koja su organizovana, a i ona koja će se tek održati. Mene posebno raduje Evropsko prvenstvo koje je na programu naredne godine u gradu na Vrbasu i Euro kup koji će se održati u Bihaću na Uni. Rijeke kao što su Vrbas i Una imaju idealne uslove za ovakve trka pa slobodno mogu reći da je BiH u narednom periodu centar kajak sporta“, apostrofirao je naš sagovornik.

Opisao je i jedan svoj radni dan.

"Ujutro rano idem na trening veslanja koji traje sat i po. Nakon prvog treninga imam malu pauzu pa potom idem na Fakultet za fizičko vaspitanje i sport. Poslije toga imam još malo slobodnog vremena pa odradim drugi trening na vodi. Nakon drugog veslanja imam još jedan trening. Nekad je to trening u teretani, nekad bazen ili trčanje. Inače, kajak nije opasan sport ukoliko poznajete vodu i brzake. Danas je sve više vještačkih staza gdje dubina vode nekad ne prelazi jedan metar i tako su napravljene da je takmičar 100 posto siguran. A isto tako koliko god da ste iskusni trebate imati respekt prema vodi jer ona je u našem sportu teren koji ti može pomoći, ali i odmoći“, istako je Savić.

Dodao je da puno faktora utječe na rezultat.

"Dakako, svakoj trci treba pristupiti temeljito. Fizički i psihički treba biti spreman.Koliko god da je takmičar trenirao i spremao se u jednoj sekundi ga voda može izbaciti iz idealne linije i on je svoju trku završio. Naravno, na stazama gdje se održava takmičenje treba puno treninga obaviti da bi se ona što bolje upoznala. Također, bitna stvar je čamac koji se vozi jer danas ima mnogo modela i kajakaš treba naći onaj koji je idealan za njegove predispozicije".

Najbolji bh. kajakaš naglašava kako je izborio plasman na Olimpijske igre.

"Ove godine sam se takmičio i u kajaku na mirnim vodama na Evropskom prvenstvu u Brandeburgu. Uspio sam osigurati nastup za prve evropske Olimpijske igre koje se održavaju u Azerbejdžanu sljedeće godine. Za ovo nadmetanje ću se najviše pripremati u Jajcu na jezeru, a to će mi dobro doći da podignem svoju formu i za nastup na Evropskom prvenstvu na divljim vodam koje se održava u Banjoj Luci“, tvrdi Darko.

Na kraju je istakao kako je psihička priprema izuzetno važna za kajak.

"U kajaku suočavate sa vodom za koju u svakom trenutku trebate imati rješenje kako da je savladate prije nego sto ona to uradi vama. Ja sam ove godine zahvaljujući Red Bullu posjetio njihov trening centar u Austriju. I pored fizičkih testova radio sam psihološke testove i u razgovoru za psihologom odredili su mi koji tip psihičke prepreme je dobar za moje nastupe na divljoj vodi", zaključio je Savić koji spada među najuspješnije kajakaše svijeta.