sport
0

Jurišić otvorio prvo poslijeratno prvenstvo Grada Sarajeva u plivanju

FENA
Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić danas je otvorio prvo poslijeratno prvenstvo Grada Sarajeva u plivanju, koje se održava na bazenu hotela "Aqua".

Cilj ove manifestacije je, kako je istakao dogradonačelnik Jurišić, popularisanje i omasovljavanje plivačkog sporta u gradu Sarajevu, s obzirom na činjenicu da više od 70 posto djece ne zna plivati. Jurišić je čestitao organizatoru - Plivačkom klubu "Bosna", dodajući da ovaj klub ima dugu tradiciju još od davnih šezdesetih godina, kada je pored natjecanja u plivanju, na tada popularnoj Bembaši organizirao i vaterpolo utakmice.

Na ovoj plivačkoj manifestaciji učestvovalo je 173 djece iz cijele Bosne i Hercegovine uzrasta do 14. godina, koji se vode kao mlađi kadeti. Mladi plivači iz osam klubova: PK "Galeb Koksara" iz Lukavca, PK "Zmaj Alpamm" i "Sloboda" iz Tuzle, PK "Željezara" iz Zenice, PK "Leotar" iz Trebinja, PK "Velež" iz Mostara, PK "Lisičići" iz Konjica i PK "Bosna" iz Sarajeva takmičilo se u devet disciplina. Pobjednicima su uručene medalje, a štafetama pehari. U revijalnom dijelu učesvovali su mladi plivači iz plivačkih škola Sarajeva, Zenice i Tuzle.

Pokrovitelj ove manifestacije pod motom "Hajde da se družimo" je Općina Ilidža, suprokovitelji Grad i Kanton Sarajevo, a organizirao ju je Plivački klub "Bosna" u suradnji sa "Aquom".